Агенцията по прехраната на ООН съобщи, че този месец ще

...
Агенцията по прехраната на ООН съобщи, че този месец ще
Коментари Харесай

Заради липса на финанси: ООН ще откаже на доставки на храна на 2 млн. души

Агенцията по прехраната на Организация на обединените нации заяви, че този месец ще би трябвало да откаже на още 2 милиона гладуващи хранителната помощ в Афганистан заради голям дефицит на средства. Това значи, че тази година 10 милиона души ще бъдат лишени от помощта на организацията в страната. Новите съкращения значат, че организацията ще може да даде хранителни помощи на към една пета от 15-те милиона души, които се нуждаят от тях в Афганистан. В селището Уоч Танги покрай Джалалабад някои хора би трябвало да оцеляват единствено с едно хранене дневно и да се редят на опашки за вода.
Когато получавахме помощи, живеехме по-добре. Сега не получаваме нищо. Преди ядяхме по три пъти дневно. После можехме по два, а в този момент ядем единствено един път дневно.
Абдул Хак, гражданин на селището Уох Танги

Положението не е по-добро и за доста хора в Кабул, където филантропичните служащи неотдавна раздадоха последната планувана хранителна помощ в някои региони. Агенциите за помощ обезпечават храна, обучение и здравни грижи за афганистанците след завладяването на страната от талибаните през август 2021 година и последвалия стопански срив. През април и май Световната продоволствена стратегия (WFP) съобщи, че е била принудена да приключи даването на хранителни помощи на 8 млн. души.
Световната продоволствена стратегия трябваше да редуцира 10 млн. души от незабавната хранителна помощ - от 13 млн. на 3 млн. души. Това ни дава опция да подкрепим единствено 1 на всеки 5 души, които си лягат гладни всяка вечер. Това не е стабилно.
Хсиао-Вей Лий, шеф на WFP в Афганистан

Екипът на Световната продоволствена стратегия чака през идващите месеци да се следи внезапно нарастване на броя на признатите в центровете за хранене. За идващите шест месеца програмата се нуждае от 1 милиард $, с цел да доближи до 21 милиона души с животоспасяваща храна и хранителни помощи.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР