Агенцията по горите започва масирана информационна кампания с цел превенция

...
Агенцията по горите започва масирана информационна кампания с цел превенция
Коментари Харесай

Агенцията по горите стартира информационна кампания срещу горски пожари

Агенцията по горите стартира масирана осведомителна акция за предварителна защита на горските пожари в страната.

Владимир Константинов от организацията съобщи пред БНР, че всяка година в България пораждат към 600 пожара, при които изгарят към 100 000 декара гори.

По думите на Константинов през последните години у нас се следи понижение на площите, наранени при горски пожари. Това било поради бързата реакция и положителното техническо съоръжение на горските чиновници.

" Към момента имаме някъде към 12-13% от горската територия , която е следена от системи за наблюдаване и автоматизирано разкриване на горски пожари ", уточни Константинов.

Той напомни и че се чака обсегът на автоматизираните системи за наблюдаване да бъде повишен с планове, финансирани с евроапри.

 Засадиха 6 500 дръвчета в Стара Кресна
Засадиха 6 500 дръвчета в Стара Кресна

Най-големият горски пожар за 2017 година унищожи 17 000 дка смесени гори

Сега санкцията за предизвикателство на горски пожар варира сред 500 и 1 000 лв.. Ако пожарът е сериозен обаче, причинителите ги чакат по-сериозни санкции. Такъв е казусът от предходната година с горския пожар, който породи в Кресненското дефиле .

" Причинителят, който провокира пожара в Кресна, не е на независимост . За такива огромни пожари наказванията са даже затвор, който според от тежестта на наказването може да бъде до 10 години ", изясни Константинов.

 От незагасен фас лумнал пожарът над Кресна Обновена
От незагасен фас лумнал пожарът над Кресна

Задържан е 30-годишен кравар
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР