Агенция „Тренд“ огласи последното си социологическо изследване, финансирано от вестник

...
Агенция „Тренд“ огласи последното си социологическо изследване, финансирано от вестник
Коментари Харесай

Евелина Станчева, „Тренд“: Всички партии ще загубят при предсрочни избори


Агенция „ Тренд “ огласи последното си социологическо проучване, финансирано от вестник " 24 часа ", направено измежду 1007 пълнолетни жители по метода изявление лице в лице сред 5 и 12 март.

„ Продължаваме промяната “ и ГЕРБ са към този момент с минимална отдалеченост между тях. Това сочат данните от изследване на „ Тренд “ по поръчка на вестник „ 24 часа “, направено в интервала 5-12 март.

За последните два месеца „ Продължаваме промяната “ губи 3,5% от поддръжката си измежду гласуващите. Формацията към Кирил Петков и Асен Василев продължава да заема първа позиция, само че с минимална преднина от 1% пред главния си конкурент.

Резултатите от изследването разяснява социологът Евелина Станчева в „ Лице в лице “.

„ Може би в част от българското общество към този момент има такава настройка (за предварителни избори), може би тъй като считат, че държавното управление не се оправя задоволително добре и би трябвало да се отиде на предварителни избори, само че по-скоро тук би трябвало да гледаме нали освен социологическите данни и това, което мисли обществото, а в действителност по-скоро политологически разбор това, което следим като политическа обстановка, считам, че всяка една от политическите обединения по скоро има по този начин, в случай че мога да го дефинира, мълчалив консенсус за това, че не би трябвало да се върви на предварителни избори “, разяснява Слвачева.

„ Всяка една от политическите партии си дава ясно сметка, че отивайки на избори ще загуби, изключително ръководещите в тази четворна коалиция “, счита социологът.

Според нея всички партии ще изгубят в тази обстановка, поради рецесиите, в които се намираме с войната и пандемията.

Който провокира предварителен избор, гласоподавателите ще го припознаят като политическата мощ, която е хвърлила страната в безпорядък.

Може би изключението вършат единствено „ Възраждане “ и възможна партия на Стефан Янев, които в тази обстановка имат капацитет да завоюват повече гласове, разяснява Славчева.

„ Възраждане “ печели с твърдата си позиция по коронакризата, зеления документ и войната в Украйна, а Стефан Янев пък притегля гласоподавателите си с позицията сред поляризираните „ корав проатлантически алианс “ и хората на Костадинов.

ГЕРБ не печели нови поддръжници, само че „ Продължаваме промяната “ губи електорална поддръжка и по тази причина в този момент разликата сред тях е единствено 1%. Проблемът е, че новото държавно управление влиза от рецесия в рецесия, без да има виновност за тях, само че въпреки всичко това им се отразява.

Вижте повече във видеото.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР