Агенция Пътна инфраструктура е окончателно осъдена да плати 460 хил.

...
Агенция Пътна инфраструктура е окончателно осъдена да плати 460 хил.
Коментари Харесай

АПИ ще плати 460 хил. лв. за убитата от лампа в тунел “Ечемишка“, близките ѝ починаха преди решението

Агенция " Пътна инфраструктура " е дефинитивно наказана да заплати 460 хиляди лева с лихвите на наследниците на дамата, която през 2017 година почина в тунела " Ечемишка ", откакто лампа се стовари върху колата й, до момента в който кара. Това излиза наяве от решение на Върховния касационен съд (ВКС) от 16 октомври т.г. по гражданското дело за компенсацията.
Прочетете още
Инцидентът през 2017 година, при който загина  64-годишната Елена Михайлова, принуди тогавашното управление на пътната организация да затвори тази тръба на оборудването и да стартира ремонт, само че се оказа, че сред бетоновата обшивка на тунела и скалите в близост са зейнали големи пукнатини, които вършат оборудването рисково и се постанова главен ремонт.

Майката на дамата, починала при случая, както и брачният партньор й не са дочакали решението на Върховен касационен съд. Те са умряли, само че компенсацията ще отиде при наследниците им. От решението излиза наяве, че майката е претърпяла извънредно тежко неочакваната загуба на щерка си, а вдовецът се поболял от случая.

" Отчетено е било, че майката е била в преклонна възраст все още на кончината на щерка й и е претърпяла извънредно тежко неочакваната й загуба. Съпругът развил тежко онкологично заболяване след гибелта на брачната половинка си, което се удостоверява от приложената към исковата молба документи ", пишат висшите съдии в решението си.

От решението на висшия съд излиза наяве, че следствието на случая още не е завършило – близо 7 години след нещастието.

Разследването  открило, че стоманената структура за окачване на осветителните тела е инсталирана през 1984 като до 2017 година е юридически оглед 6 пъти и при всеки един от тях са давани рекомендации за възобновяване на антикорозионната отбрана, само че това нито един път не е било изпълнено.

През 2018 година прокуратурата упрекна шестима души за гибелта на дамата, отпред с някогашните шефове на АПИ Лазар Лазаров и Дончо Атанасов, разпоредителното съвещание се организира две години по-късно.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР