Агенция пътна инфраструктура даде зелена светлина на проекта за строеж

...
Агенция пътна инфраструктура даде зелена светлина на проекта за строеж
Коментари Харесай

За 10 минути ще е пътуването между Северна и Южна България с новия тунел под Шипка

Агенция пътна инфраструктура даде зелена светлина на плана за градеж на тунел под Шипка. Този план, който е фантазия от десетилетия, би трябвало да облекчи трафика и докара до четири пъти по-бързо пътешестване сред Северна и Южна България, а през него се чака да минават по 10 000 транспортни средства на денонощие.

Реалните строителни действия би трябвало да стартират напролет на 2023 година, предвижда инж. Филип Маринов, представител на консорциума, който ще проектира и строи тунела под Шипка.

" Проектирането на практика стартира. Имаме 240 календарни дни да се съобщи подготвен механически план, след което срокът за осъществяване на строително-монтажните работи е 3 години и половина. До 8 месеца планът би трябвало да бъде предаден и утвърден от техническия съвет на АПИ, след което да бъде издадено позволение за градеж, след което стартира самият градеж ", сподели инж. Маринов по Българска национална телевизия.

По думите му времето за плана ще стигне, тъй като компанията, която го прави, е с значителен опит.

" Трасето е дълго 10 километра и 550 метра, като 4 км са тунели, в това число най-дългият тунел от 3 километра и 220 метра. Има и 2,5 км рехабилитация на пътя преди град Шипка. Проектът много ще съкрати прекосяването през прохода Шипка. Сега прекосяването е към 26 км, което лишава 35-40 мин, а откакто се построи новият път, прекосяването ще става за към 10 минути ", сподели инж. Маринов.

Предвидените средства за планиране и осъществяване на СМР са към 358 млн лева с ДДС
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР