Агент на мароканските тайни служби, идентифициран като Мохамед Белахреч,с кодово

...
Агент на мароканските тайни служби, идентифициран като Мохамед Белахреч,с кодово
Коментари Харесай

„Политико“: Марокански шпионин може да е в основата на „Катаргейт“

Агент на мароканските секрети служби, разпознат като Мохамед Белахреч,с кодово име е M118, се обрисува като една от основните фигури в корупционния скандал „ Катаргейт “, който раздруса основите на Европейския парламент.

Белахреч наподобява е в центъра на комплицирана мрежа, която се простира от Катар и Мароко до Италия, Полша и Белгия. Той е обвинен в интензивни лобистки дейности и хипотетична корупция, ориентирана към европейските евродепутати през последните години. Оказва се, че той е прочут на европейските разследващи служби от много време.

Рабат попада в светлината на прожекторите, така следствието се уголемява оттатък ролята на Катар в обвиняванията за корупция на европейски евродепутати. Припомняме, че белгийската полиция конфискува техника и над 1,5 милиона евро в брой при обиск допълнително от 20 домове и офиси.

Белгийският министър на правораздаването Винсент ван Куикенборн предходната седмица даде едвам завоалирана индикация, че Мароко също е забъркан в абсурда. Говорейки пред белгийски законодатели, той се базира на „ страна, която през последните години бива спомената… когато става въпрос за интервенция “. Предполага се, че това се отнася за Мароко, защото службата за сигурност на Рабат е упрекната в шпионаж в Белгия, където има огромна диаспора от мароканци.

Според италианския ежедневник La Repubblica и белгийския Le Soir Белахреч е една от връзките, свързващи някогашния евродепутат Пиер Антонио Панцери с мароканската загадка работа DGED. Италианският политик Панцери към този момент е в пандиза, изправен пред предварителни обвинявания в корупция по следствието за „ Катаргейт “.

В марокански дипломатически канали, хакнати през 2014 и 2015 година (и видени от POLITICO), Панцери е разказан като „ непосредствен другар “ на Мароко, „ авторитетен съдружник “, който е „ кадърен да се бори с възходящия активизъм на нашите врагове в Европейския парламент.

Разследващите в този момент ревизират какъв брой непосредствен другар е бил Панцери с Мароко. Белгийското искане за изгонване на брачната половинка и дъщерята на Панцери, които също са забъркани в корупционния скандал, загатва „ дарове “ от Абдерахим Атмун, посланика на Мароко във Варшава.

В продължение на няколко години Панцери споделяше председателството на взаимната парламентарна комисия Европейски Съюз – Мароко с Атмун, който е умел посланик, разпален по насърчаването на ползите на Мароко в брюкселския балон.

Но в този момент съмненията са, че Атмун е приемал заповеди от Белхареч. Съобщава се, че под наблюдението на Белахреч Панцери е прекратил връзката си с мароканската загадка работа DGED, откакто не е избран отново в Народното събрание през 2019 година

Белхареч може и да е ключът към разплитането на една от оставащите мистерии на „ Катаргейт “: следите на парите. Белгийско искане за изгонване, забелязано от POLITICO, се отнася до мистериозен персонаж, обвързван с кредитна карта, дадена на родственици на Панцери – който е прочут като „ колоса “. Въртят се спекулации дали Белахреч може да е този човек.
Многото животи на един марокански разузнавач
Белахреч не е дилетант в европейските шпионски кръгове. Медийни отчети наблюдават наличието му до няколко случая на шпионаж през последното десетилетие.

Мъжът от Рабат за първи път притегли вниманието на управляващите във връзка с  навлизане в испански джамии, което през 2013 година докара до депортирането на мароканския шеф на ислямска организация в Каталуния, твърди испанския ежедневник El Confidencial. Твърди се, че Белахреч отговарял за ръководството на сътрудници в джамиите по разпореждане на DGED, до момента в който брачната половинка му е обвинена в пране на пари посредством основана в Испания туристическа организация. Мрежата е била разрушена през 2015 година, твърди El Mundo.

Не след дълго Белахреч се появява още веднъж във Франция, където играе водеща роля при положение на корупция на летище Орли в Париж. Според следствие, оповестено в Libération, марокански сътрудник, разпознат по това време като Мохамед Б., се е сдобил с  200 поверителни файла за обвинени терористи във Франция от френски граничен чиновник. Офицерът, който бива арестуван и подложен на публично следствие през 2017 година, твърди, че е дал поверителни материали на мароканския сътрудник в подмяна на четиризвездни почивки в Мароко.

Съобщава се, че френските управляващи не са повдигнали обвинявания против Белахреч, който изчезва, когато мрежата му е разрушена. Според френски чиновник, осведомен с следствието, Белахреч е сътрудничил на Франция по това време, като е предоставял разследваща информация по въпроси, свързани с битката с тероризма, и е бил освободен заради тази причина.

Според информатори на POLITICO, сътрудници на мароканските секрети служби може да работят като снабдители на разследваща информация за европейски организации, като в същото време координират интервенции за въздействие в същите тези страни. Поради тази причина европейските страни от време на време си затварят очите за практики, които могат да бъдат квалифицирани като интервенция, стига това да остане незабележимо.

Потърсените разследващи служби на Франция, Испания и Мароко не дадоха отговор на настояванията за коментар.

Що се отнася до Белахреч: Пет години след набега му във Франция мистериозният M118 още веднъж е в светлината на прожекторите – повдигайки въпроси по отношение на   връзките му с европейските разследващи мрежи.

Текстът е оповестен в „ Политико “, заглавието е на ДЕБАТИ.БГ.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР