Агент на Ислямска държава опитал да вербува журналист под прикритие

...
Агент на Ислямска държава опитал да вербува журналист под прикритие
Коментари Харесай

Агент на ИДИЛ опитал да вербува журналист за атентата в Лондон, службите знаели за плана

Агент на " Ислямска страна " опитал да вербува публицист под прикритие за нахлуване в Лондон. Джихадистът опитал да притегли журналиста за идеята, преди година, а терористичните похвати поразително приличали на употребяваните при нападението на Лондонския мост в началото на юни. 

За това съобщи британската осведомителна организация Прес асосиейшън, представена от в. " Гардиън " и Българска телеграфна агенция. 

Журналистът работил по репортаж в продължение на две години и по този начин се свързал в Туитър с родения в Бирмингам джихадист и вербовчик на " Ислямска страна " Джунаид Хусаин, който му заречен да го научи да прави бомби в домашни условия. 

Двамата общували в " тъмната мрежа ", като сътрудникът изпратил на журналиста подробни наръчници с терористични похвати за нападението в Лондон. 

Хусаин е починал през 2015 година при нахлуване на американски дрон в сирийския град Ракка. След това с журналиста се свързал различен вербовчик, който му показал проект за убийството на служител на реда, в това число с информация по какъв начин да се снабди с огнестрелни оръжия и патрони.

Британските управляващи са знаели за диалозите, които журналистът е водил с терористичната организация в скришен уебсайт за чат.

При нападението на Лондонския мост при започване на юни починаха 8 души, а близо 50 бяха ранени. 

Репортажът на предаването " Инсайд навън Ландън " ще бъде излъчено довечера по Би Би Си 1.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР