Афтите са малки незаразни язвички, които се появяват по вътрешната

...
Афтите са малки незаразни язвички, които се появяват по вътрешната
Коментари Харесай

Кокосово масло и чесън гонят афтите


Афтите са дребни незаразни язвички, които се появяват по вътрешната част на устните и по тъканите на езика, небцето и венците. Рискови фактори за образуването им са стрес, изтощеност, вирусни инфекции, слаба имунна система, тютюнопушене или недобре измити плодове и зеленчуци, които консумираме, алергии към храни и други.

Появата на афти може да е обвързвана и с някакъв недостиг в тялото. Например липса на витамин В12, фолиевата киселина и минерали като желязо и цинк, също могат да доведат до такива ранички или напукване на крайчетата на устните.

Преди да стартираме някаква терапия против тези дефекти, би трябвало да помислим за смяна на хранителния режим. Добре е да обогатим менюто си с плодове и зеленчуци, богати на витамини и минерали, както и пълнозърнести храни. Те ще ни оказват помощ да се оправим с възпалението и ще заредят кожата с потребни субстанции.

Тези дребни ранички засягат хора на друга възраст и предизвикват болежка и дискомфорт, затрудняват храненето, приема на течности и говора ни. Често през зимата афтите по устата се получават при боледуване и вместо да взимаме в допълнение медикаменти, можем да потърсим домашни средства, с които да ги излекуваме. Eто най-популярните:

Чесън

Консумацията на зеленчука оказва помощ за зарастване на раните, нищо, че той има мощен аромат. Известен е с противовъзпалителните си свойства.

Кокосово масло

То е един от най-ефективните средства за унищожаване на афтите. Има противогъбични и антибактериални свойства. Добре е да намерим органично кокосово масло, с което да намажем засегнатите елементи.

Сок от кактус

Сокът от кактус има способността да дехидратира и свива раните по устните, езика, небцето и венците. Ако се жабурим с него в продължение на 2-3 дни, ще забележим позитивния му резултат върху афтите.

Мед

Истинският мед съдържа доста витамини и минерали. Има антисептични свойства, с които афтите ще изчезнат по-бързо. Единственият му минус е, че "щипе ", когато го нанесем на устните. Ако желаеме да се излекуваме по-бързо, можем да мажем афтите с мед по няколко пъти дневно, като след 5-10 минути би трябвало да изплакнем устата си с хладка вода.

Черен чай

В нейния чай има съединението танин, което облекчава болката и възпалението при афти. За задачата можем да намокрим с хладка вода пакетче от чая и да го наложим на болното място.

Куркума на прахуляк

Разтвор от вода и куркума на прахуляк оказва помощ за облекчение на възпалението на кожите при афти. Една четвърт лъжица от подправката се разтваря в половин чаша вода и със смества може да се жабурим.

Нищо не ни пречи да лекуваме досадните афти с домашни средства. Все отново, в случай че раните не се оправят след няколко дни лекуване, е добре да потърсим лекарска помощ.

Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР