Африканският съюз все още призовава за дипломатическо решение на проблема.

...
Африканският съюз все още призовава за дипломатическо решение на проблема.
Коментари Харесай

Африканският съюз и ECOWAS с различни реакции на преврата в Нигер

Африканският съюз към момента приканва за дипломатическо решение на казуса. ECOWAS е позиционирала войски към Нигер, като те са в подготвеност за нахлуване в страната. Лидерът на военната хунта предложи конституционалният ред да бъде възобновен до три години, само че офертата бе отхвърлена.
В края на юли военна хунта в Нигер смъкна демократично определеният президент Мохамед Базум, като властта беше поета от ген. Абдурахаман Чиани. Превратът провокира остра реакция от страна на Съединени американски щати и Европейския съюз (ЕС), като в следствие западните сили изтеглиха войските си от територията на африканската страна.
Африканският съюз към момента приканва за дипломатическо решение на казуса. ECOWAS е позиционирала войски към Нигер, като те са в подготвеност за нахлуване в страната. Лидерът на военната хунта предложи конституционалният ред да бъде възобновен до три години, само че офертата бе отхвърлена.
В края на юли военна хунта в Нигер смъкна демократично определеният президент Мохамед Базум, като властта беше поета от ген. Абдурахаман Чиани. Превратът провокира остра реакция от страна на Съединени американски щати и Европейския съюз (ЕС), като в следствие западните сили изтеглиха войските си от територията на африканската страна.

Отговорът на двете основни африкански организации обаче не беше явен в първите дни след случилото се. Африканският съюз (АС) и Икономическата общественост на западноафриканските страни (ECOWAS) в началото избраха да употребяват дипломация за връщането на Базум на власт, само че досега тези старания не дават резултат.
Реклама
Още в първите дни след преврата ECOWAS сложи седем дневен ултиматум на хунтата, като при положение, че демократичният ред не бъде възобновен, организацията заплаши с военни дейности. Поставеният период изтече, като до военни дейности по този начин и не се стигна. Според анализатори основна причина за това са другите позиции, които Апелативен съд и ECOWAS заемат по въпроса. Африканският съюз и дипломацията Съюзът, който включва 55 африкански страни, избира въпросът да бъде позволен по дипломатически канали. На 22 август организацията разгласи решението си " неотложно да спре присъединяване на Република Нигер във всички действия на Апелативен съд и неговите органи и институции до ефикасното възобновяване на конституционния ред в страната ". Апелативен съд прикани както своите членове, по този начин и интернационалната общественост да " отхвърлят тази неконституционна промяна на държавното управление и да се въздържат от всевъзможни дейности, които могат да обезпечат легитимност на противозаконния режим в Нигер ".

Съюзът също по този начин зае много безапелационна позиция по отношение на намесата на страни отвън континента. Говорител на Апелативен съд съобщи, че организацията е " изрично срещу външна интервенция от страна на страни отвън Африка ", като въпросът би трябвало да бъде позволен на локално равнище. ECOWAS се приготвя за военни дейности В същия миг обаче ECOWAS заема друга и много по-конкретна позиция. След като първичният ултиматум не беше спазен, а в следствие и дипломатическите диалози не дадоха резултат, организацията подреди " активирането " на районни аварийни сили. По този метод те имат опцията да се приготвят за нахлуване в Нигер.

Още преди този момент ECOWAS наложи наказания против страната, като те включват прекъсване на електричеството и вноса. Тези ограничения доведоха до продължителни интервали, в които столицата Ниамей и други огромни градове останаха без ток. Опашките от тирове по границата нарастват всеки ден, като десетки водачи са блокирани от влизане в Нигер и разтоварване на задграничните артикули.

Решението за активизирането на военни пристигна, откакто ген. Чиани даде обещание конституционалният ред в страната да бъде върнат в границите на три години. Предложението обаче не беше признато. " ECOWAS не приема наново дълготрайно предаване на властта в района. Те просто би трябвало да се приготвят за предаване във допустимо най-кратък период ", сподели пред BBC Абдел-Фатау Муса, комисар на блока по политическите въпроси, мира и сигурността.
Реклама
Незадоволителният отговор на Нигер накара ECOWAS да задвижи процеса по привеждането на военните сили в подготвеност, като Муса даже съобщи, че денят на настъплението е решен. " Военните сили са " подготвени да тръгнат когато и да е, когато бъде дадена заповед. D-Day (денят на нахлуване, от англ.) също е решен, само че той няма да бъде разкриван ", съобщи той, представен от CNN. Апелативен съд не се разгласи срещу решението на ECOWAS Макар и Апелативен съд към момента обществено да упорства за дипломатическо разрешаване на казуса, организацията подреди на комисията си да изследва последствията от вероятно навлизане. Съветът ще преразгледа оценката на " икономическите, обществените последствия и последствията за сигурността от разполагането на аварийни сили в Нигер ", се споделя в публично изказване.

Това е радикално друг език от този, който беше употребен за о допустима външна интервенция. Според специалисти това демонстрира, че Апелативен съд може да не попречи на желанията на ECOWAS. Нигерският отговор След като предлагането на ген. Чиани за връщане на демократичния ред в границите на три години беше отхвърлено, той съобщи, че страната е подготвена да се отбрани. " Ако бъде подхванато нахлуване против нас, това няма да е разходката в парка, както си мислят някои хора ", предизвести той в телевизионно послание. Той също по този начин повтори рецензиите си към това, което назова " противозаконни и нечовешки " наказания, наложени от ECOWAS. Хиляди мъже се събраха на стадион в Ниамей предходната събота, с цел да се записват за доброволчески сили при положение на навлизане. Въпреки това регистрационният развой не стартира, като съгласно Reuters това се дължи на прекомерно многото събрали се хора.

Освен това стана ясно, че Чиани е разрешил на Мали и Буркина Фасо да изпратят войски в случай че ECOWAS въпреки всичко нахлуе в Нигер. Това не е неочакван ход, като се има поради, че военни държат властта в двете страни, което ги прави естествени сътрудници на Ниамей. Външните министри на трите страни са се срещнали в столицата на Нигер, като те са подписали съглашение, което " позволява на силите за защита и сигурност на Буркина Фасо и Мали да се намесят на територията на Нигер при положение на нахлуване. "

Лидерът на хунтата, който ръководеше президентската армия преди да поеме властта на 26 юли, сподели, че военната интервенция може да утежни ислямистките протести, свързани с Ал Кайда и групировката " Ислямска страна ". " Те наподобяват невежи по отношение на обстоятелството, че значително с помощта на професионализма и доблестта на силите за защита и сигурност на Нигер страната остана преграда, пречеща на терористичните орди да дестабилизират целия район ", съобщи той, представен от CNN.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР