Адвокатите и специалните адвокати на Тръмп ще спорят за датата на процеса по делото за подривна дейност във федералните избори в понеделник в DC

...
Разногласията между Доналд Тръмп и специалния прокурор Джак Смит относно
Коментари Харесай

Разногласията между Доналд Тръмп и специалния прокурор Джак Смит относно това кога трябва да започне процесът по наказателното дело за подривна дейност във федералните избори, заведено срещу бившия президент, ще бъдат в центъра на изслушването в понеделник сутринта във федералния съд във Вашингтон, окръг Колумбия.

В документите, подадени наскоро от двете страни до американския окръжен съдия Таня Чуткан, която наблюдава делото, значителна част от дневната светлина стоеше между тях относно това кога да започне процесът, като Смит предложи начална дата януари 2024 г., а Тръмп поиска от съдията да започват процеса години по-късно, през април 2026 г.

Сега и двете страни ще представят аргументите си лично пред съдията в 10 ч. ET.

Екипът на Смит съобщи на Chutkan в документ по-рано този месец, че процесът трябва да започне на 2 януари 2024 г. Те казаха, че тяхното представяне на доказателства в процеса ще отнеме „не повече от четири до шест седмици“, което означава, че Тръмп може да трябва да прекара делнични дни в съда пред съдебни заседатели в решаващите първи два месеца от годината на президентските избори, когато започва първичното гласуване за републиканците.

Адвокатите на бившия президент настоятелно отблъснаха скоро след това, призовавайки съдията да отхвърли предложението на Смит и казаха, че прокурорът иска необичайно „бърз“ график на процеса.

„Целта на правителството е ясна: да лиши президента Тръмп и неговия съветник от справедлива способност да се подготвят за процеса“, пишат те в документите си.

Наред с други неща, екипът на Тръмп твърди, че предложеният от Смит график за процеса би бил в противоречие с другите наказателни и граждански дела, по които бившият президент е обвиняем, включително делото за секретни документи, заведено от Смит, делото за мълчаливите пари в Ню Йорк и Дело за подривна дейност в изборите в Грузия.

В случая в Джорджия, окръжният прокурор на окръг Фултън Фани Уилис миналата седмица предложи датата на процеса на 23 октомври 2023 г., нещо, на което екипът на Тръмп също каза, че се противопоставя.

Смит каза в декларация до Chutkan миналата седмица, че Тръмп преувеличава опасенията относно конфликтите в графика между различните му наказателни дела. Неговият офис предложи да започне подбора на съдебни заседатели малко по-късно през декември, за да се подготви за насрочване на изслушване по делото за класифицирани документи във Флорида.

Екипът на Смит също каза, че адвокатите на Тръмп са преувеличили, когато са написали в документите си, че милионите страници от материалите за открития, които прокурорите са дали на защитата, оправдават проточения график на процеса.

Те казаха, че голяма част от материалите идват от „субекти, свързани с ответника“, и твърдят, че „изключително организираният, ясен и удобен за потребителя начин“, по който са представили откритието, го прави да изглежда по-обемно, отколкото е в действителност.

Тръмп е изправен пред четири обвинения по делото, включително заговор за измама на Съединените щати и възпрепятстване на официално производство – последното обвинение, което вече беше успешно повдигнато срещу бунтовници, които нахлуха в Капитолия на 6 януари 2021 г. Бившият президент пледира невинен по-рано този месец.

Tierney Sneed от CNN допринесе за този доклад.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР