Адвокат коментира промените в Изборния кодекс.Приетите промени в Изборния кодекс

...
Адвокат коментира промените в Изборния кодекс.Приетите промени в Изборния кодекс
Коментари Харесай

Адвокат: Промените в Изборния кодекс са скандални и целят служебна победа на конкретни партии

Адвокат разяснява измененията в Изборния кодекс.

Приетите промени в Изборния кодекс са скандални, всички те са крачка обратно и целят служебна победа на съответни партии, а самото гласоподаване в парламентарната правна комисия е неуместно. Това съобщи адв. Диан Иванов, ръководител на Контролния съвет на Политическа партия „ Републиканци за България “ в предаването „ оПозиция “ с Горан Благоев по Faktor.bg.

По думите на юриста самото внасяне на ремонти в „ 12 без 10 “ е порочна процедура, а множеството депутати са били лишени от опцията да се срещнат с промените в толкоз значимото изборно законодателство. Освен връщането на хартиената бюлетина, Диан Иванов се изрече остро против премахването на МИР „ Чужбина “, което би дало опция на близо 2 милиона български гласоподаватели по света да излъчват свое посланичество, като ще увеличи и изборната интензивност измежду тях.

Въвеждането на подобен многомандатен изборен регион за сънародниците ни зад граница бе акцент в програмата на Републиканци за България още през април предходната година, припомниха събеседниците, оповестяват от пресофиса на Републиканци за България.

„ Буди неразбиране и фактът, че бе повишен броят на заявките, нужни за откриване на секции в чужбина - от 40 на 100. Явно, с цел да бъде затруднена оптимално опцията за гласоподаване на нашите сънародници “, сподели адв. Иванов. Това обаче не се отнася за Турция: „ Още на предишните избори е имало сериозна атака по разкриването на секции в Турция. В това, може би, се крие отговорът на въпроса „ Защо? “. Тоест, там към този момент има разкрити секции и на идващите парламентарни избори те ще бъдат налични. Всъщност, огромна част от измененията, които се вършат в Изборния кодекс, са точно за улеснение на гласуването на сънародниците ни в Република Турция “, разяснява юристът.

Отпадането на Обществения съвет към ЦИК е друга от скандалните промени. Адв. Иванов напомни, че в него влизаха 16 неправителствени организации, всяка от които дава своите мнения по напътствията на ЦИК и протичането на изборния развой, прави мониторинг и други „ Да не забравяме, че ЦИК е напълно политически орган, защото представителите му са пропорционални на представителството в Народно събрание “.

Адв. Иванов показа, че се е смял, четейки стенограмата от среднощното съвещание в Правна комисия и изказванията на ръководителя Радомир Чолаков от ГЕРБ, с които стимулира отпадането на Обществения съвет.

„ Не били ли и народните представители жители, каква била потребността от цивилен надзор. Това е тотално отказване на неправителствения бранш “, съобщи уважаваният варненски правист.

„ Връщаме се към практики, които към този момент са отхвърлени от обществото. Очевидно тези партии нямат за цел транспарантен и почтен избирателен развой, а подобен, който да води до по-голямо посланичество в Народното събрание “. По мотив позицията на социалистическата партия, адв. Диан Иванов разяснява: „ Българска социалистическа партия заема познатата роля от предходните държавни управления на Бойко Борисов – на кротка съпротива, на която й се подмятат избрани благини. Така си изяснявам съставянето на коалиция „ Хартиена бюлетина “.

На въпрос чака ли президентът да наложи несъгласие на измененията, които евентуално ще бъдат признати и в пленарна зала, юристът сподели: „ Ще забележим каква ще бъде неговата роля, мисля, че той беше труженик на машинния избор. Надявам се, че ще наложи несъгласие върху избрани текстове, най-малкото, с цел да покаже някаква опозиционна реакция по отношение на обрисувалото се болшинство “.

„ Както видяхме, ние просто осъмнахме с тези промени. Според мен това скандално гласоподаване не би трябвало да бъде отминато с лека ръка “, разяснява още адв. Иванов и добави: „ Свободата се отстоява, тя не е подарък “. В предаването той разяснява също и правосъдната промяна и назначението на основен прокурор: „ Трябва да се промени методът на избор на състав на Висш съдебен съвет и да се понижи политическата квота, за сметка на професионалната такава – магистратите сами да диктуват разпоредбите в правосъдната система, а не политическите партии. И до там ще стигнем някой ден, само че статуквото няма предпочитание за смяна на сегашната конституционна уредба, която устройва олигархичния модел. В момента всички назначения, в това число на основен прокурор, са авансово подмолно уредени и спуснати на Висш съдебен съвет “.

Изключително рискова е концепцията за президентска република, по думите на юриста. „ Няма да се учудя, в случай че още две години въртим в този цикъл на избори, да стигнем и до подобен миг. Но това няма по какъв начин да стане без Велико национално заседание “. По думите на юриста, в случай че това е задачата на статуквото, по този начин контролът ще бъде най-лесен.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР