Advanced Computing Development Center (C-DAC) към Департамента по електроника и

...
Advanced Computing Development Center (C-DAC) към Департамента по електроника и
Коментари Харесай

Индия представи първия си сървърен процесор AUM: 96 ядра и 96 GB HBM3 памет

Advanced Computing Development Center (C-DAC) към Департамента по електроника и осведомителни технологии на Министерството на връзките и осведомителните технологии на Индия показа първия в страната процесор за сървъри и HPC-системи. Продуктът, наименуван AUM, ще навлезе на пазара през актуалната или идната година.

Решението има чиплетно оформление, основано на два модула A48Z, всеки от които е с 48 изчислителни ядра Zeus и с Arm архитектура. Така, общият брой на ядрата доближава 96. Тактовата периодичност е 3,0 GHz (до 3,5 GHz в турбо режим); индикаторът TDP варира от 280 до 320 вата.

Чипът ще се създава от TSMC по 5nm технология. Той съдържа 96 MB L2 кеш и 96 MB систематичен кеш. Продуктът е получил 96 GB HBM3 памет и 8-канален DDR5-5200 контролер; също така е очакван и достъп до 64 GB памет HBM3-5600. По този метод е включена тристепенна подсистема на паметта. Споменават се до 128 PCIe 5.0 линии с поддръжка на CXL.

Процесорът AUM може да се употребява в двусокетните сървъри. Заявената продуктивност надвишава 4,6 терафлопа на конектор. Внедрени са разнообразни средства за сигурност, в това число Secure Boot и криптографски логаритми.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР