Адв. Станислав СтаневБългария е изправена пред спечелване на световен приз

...
Адв. Станислав СтаневБългария е изправена пред спечелване на световен приз
Коментари Харесай

ВСС и казусът „Гешев“ – ще останат ли правото и нормалността изнасилени в ъгъла

Адв. Станислав Станев

България е изправена пред продобиване на международен приз за най-голяма насмешка с правото. Само три седмици след опита за физическо премахване на основния прокурор, през днешния ден Висш съдебен съвет се събира в опита за юридическото му елиминиране. И забележете по какво обвиняване – тъй като на мястото участвал един от най-хубавите международни специалисти по гърмежите. Тъй като стана ясно, а и от процесуална позиция не явно, че израелският специалист не е взел участие в следствието в публично качество. Няма по какъв начин и да е отишъл на мястото на престъплението по публично искане на основния прокурор. Т.е. претекстът за настояването за премахване е

юридически, логичен и житейски безразсъден

Мотивът, който аз виждам в това искане, е опитът да се накара обществото да не помни за опита за ликвидиране на ръководителя на българската прокуратура. Както и страхът, че някой, който схваща от гърмежи, може да разобличи възможен опит следствието да се „ замете под килима “.

Интересувам се от политика от 1989, а имам непрекъснат допир с правото от 1999 година На фона на пасивни, чаровни и нелепи фигури отпред на държавното обвиняване, Иван Гешев е първият, който сподели хъс за работа, липса на боязън от възмездие и предпочитание да помогне да забележим законността в България над всичко, в това число над престъпната и политическа престъпност и над нейния PR, финансиран с нашите (откраднати от нас) пари. Именно по тази причина и той получи отпор. И, почтено казано, удивлявам се по какъв начин устоя. Защото е самичък – всички с изключение на правото, родолюбието и мъжеството са срещу него. Гешев устоя на непрестанния

водопад от медийна и обществена мръсотия,

беше неразделно зад тила на „ редовите “ прокурори, от които закона (а не „ обществото “, тъй като то няма лично мнение – въздейства се от това, което му споделят и няма срещу да бъде „ навалица “ изпращана насам или натам) очакваше отбрана. Не единствено това, само че по време на неговото управление прокуратурата не се уплаши да отбрани България от непознати шпиони. А той беше единственият човек на висока държавна позиция, който след посещаване в Украйна съобщи истината – че Украйна е жертва на закононарушение и че в случай че основният нарушител се появи на българска територия дълг на страна е да го арестува. Очевидно всички тези борби му костват това, което претърпява. Очевидно е и че това, което си мисли, че елитът на обществото от дълго време се е отказало да гледа по-далеч от носа си и разчита други хора, структури и (мозъчни) тръстове да му споделят по какъв начин да мисли.

Бил съм юрист в каузи с медийно внимание. Правило ми е усещане по какъв начин някои... магистрати просто се отхвърлят в името на спокойствието си. Виждал съм и такива, които жертват спокойствието си в името на правото и справедливостта. Това, което остава да забележим е дали правосъдните кадровици могат да се еманципират от страстите, дали може да покажат резистентност и почитание към правораздаването, или ще се пречупят под натиска и ще оставят правото и нормалността изнасилени в ъгъла.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР