Администрацията по храните и лекарствата на САЩ одобри първото в

...
Администрацията по храните и лекарствата на САЩ одобри първото в
Коментари Харесай

Одобриха първата ваксина за превенция срещу ХИВ

Администрацията по храните и медикаментите на Съединени американски щати утвърди първото в света лекарство против понижаване риска от заразяване с ХИВ. Лекарството – наречено Apretude или генеричното му име, „ каботегравир инжекционна суспензия с удължено освобождение “ – обезпечава опция на ежедневните хапчета за предварителна защита на ХИВ като Truvada и Descovy.

Хапчетата са до 99% ефикасни за предварителна защита на заразяване с ХИВ при полов контакт, само че би трябвало да се одобряват всеки ден, с цел да са толкоз ефикасни. За разлика от тях при новият медикамент Apretude хората в началото би трябвало да получат две инжекции в границите на месец, а по-късно да се имунизират на всеки два месеца, заяви BG VOICE.

„ Ваксината ще бъде от решаващо значение за справяне с епидемията от ХИВ в Съединени американски щати “, сподели в изказване доктор Дебра Биркрант, шеф на отдела за антивирусни средства в Центъра за оценка и проучване на медикаментите на FDA. Лекарствата, които се одобряват като предварителна защита против заразяване с ХИВ, се предлагат на към 1,2 милиона души в Съединени американски щати, а през 2020 година към 25% от тези хора са получили рецепта за хапчета PrEP. Две клинични изследвания демонстрират, че Apretude понижава риска от ХИВ зараза по-ефективно от хапчето Truvada. От 20 декември Apretude е утвърден за приложимост при рискови възрастни и юноши с тегло наймалко 35 кг.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР