Администрацията на варненския кмет Иван Портних няма яснота кога и

...
Администрацията на варненския кмет Иван Портних няма яснота кога и
Коментари Харесай

435 млн. лв. в канала - удълбочаването на варненското пристанище е блокирано от местната администрация

Администрацията на варненския кмет Иван Портних няма изясненост по кое време и по какъв начин ще ремонтира канализационната тръба по дъното на Варненското езеро, която от 2019 година до 2021 година замърси с над 3 млн. куб. м. мощно токсични фекални води, както езерото, по този начин и Варненския залив. Това излиза наяве от информация на транспортния министър Христо Алексиев, предоставена в отговор на въпроси, заложени от народния представител Ивайло Мирчев (Продължаваме смяната - Демократична България).

Големият проблем

сега е, че неналичието на изясненост за наложителните ремонтни действия на тръбата блокира изцяло довършването и въвеждането в употреба на плана за удълбочаване на плавателните канали във варненското пристанище. За него през 2020 година държавното управление на ГЕРБ похарчи 435 млн. лева

В същото време договорът за удълбочаването планува тежки неустойки за закъснение на осъществяването му по виновност на страната, само че все още те не са предявени. Причината за това е, че отговорен за възможното закъснение е локалната администрация във Варна, а не държавната.

" Въпреки извършените срещи и водената кореспонденщи

Държавно дружество " Пристанищна инфраструктура ", не разполага с информация за планувания период за реализация на обекта (тръбопровода по дъното на езерото, бел. авт.) и респективно с какъв брой ще се забави пророектирането и удълбочаването на канал 1 и канал 2 в Пристанище Варна ", написа в отговора на Христо Алексиев.

За това, че екипът на Портних няма и не е имал никаква визия по какъв начин да се оправи с ремонта на канализационния колектор в езерото приказва и фактът, че още преди година зам. кметът на Варна Христо Иванов обществено съобщи, че това е трябвало да се случи точно в хода на удълбочаването на плавателните канали. Сега отговорите на Алексиев демонстрират, че това явно не се е случило, а виновна за ремонта е Община Варна.

Според същата информация " на този стадий от страна на изпълнителя на удълбочаването (дружеството " Европейски Съюз билд ", бел. авт.)

не са предявени искания за погашение на неустойки

за закъснение на активността по осъществяване на плана от страна на държавната компания. Причина за това съгласно Алексиев е фактът, че възможното закъснение е обвързвано с дейности на трети страни. В случая става дума за Община Варна и сдружението " Флотски боеприпас ", което е блокирало част от трасето на удълбочаването с бетонни котви на плаващия си док. По информация на " Дневник " обаче този проблем следва скоро да бъде отхвърлен.

Заради неналичието на изясненост за това по кое време и по какъв начин администрацията на Иван Портних ще се оправи с канализационната тръба в езерото сега държавното дружество " Пристанищна инфраструктура " " подхваща всички необходкми ограничения за минимизиране на риска от възнаграждение на неустойки от страна на страната ", написа още в отговорите си Христо Алексиев.

Само преди дни - на 5 май т.г. Алексиев заяви в Парламента, че служебното държавно управление води договаряния с община Варна

градът да поеме финансирането на плана за закопаване на фекалния водопровод

който е оставен на дъното на Варненското езеро вместо да бъде заровен на 3 метра под него.

Заради погрешно положената тръба обаче и след цялостното привършване на плана по удълбочаване влизането на огромни кораби в канала няма да е допустимо. " Дори да се реализиран дълбочините на драгиране огромни кораби няма да могат да влизат... Няма по какъв начин да приключим този контракт, в случай че не бъде решен въпросът с тръбата ", отговори Алексиев.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР