Администрацията на САЩ смята, че е твърде рано да се

...
Администрацията на САЩ смята, че е твърде рано да се
Коментари Харесай

Белият дом: Рано е да се говори за тенденция към силова смяна на режимите в Африка, подкрепяни от Запада

Администрацията на Съединени американски щати счита, че е прекомерно рано да се приказва, че има наклонност към силова смяна на  подкрепяните от Запада управляващи в африканските страни, само че Вашингтон ще следи деликатно какво се случва. Тази позиция изрази на брифинг координаторът по стратегически връзки към Съвета за национална сигурност (НСС) на Белия дом Джон Кърби.

" Мисля, че е прекомерно рано да назоваваме това наклонност. Разбира се, буди дълбока паника, че в още в една страна военните са подхванали толкоз рискови и безразсъдни стъпки, пробвайки се да вземат властта от демократично определено държавно управление “, отговори Кърби на въпроса на публицист дали Вашингтон вижда наклонност в събитията в Нигер, Габон и други страни да смъкват от власт " корумпираните режими, подкрепяни основно от Запада ".

Съединените щати " се ангажират да поддържат демокрацията на континента и по света ", съобщи Джон Кърби. Според него към момента е прекомерно рано да се каже, че има тенденция и ще има и резултат на доминото. Трябва да следим деликатно това, сподели Кърби и изрази противоречие, че Съединени американски щати " се отдръпват от Африка ".

Група габонски военни по-рано през днешния ден оповестиха по националната телевизия, че са взели властта, като измежду метежниците са представители на Републиканската армия, водена от Брис Клотер Олиги Нгуема, службите за сигурност, армията и полицията. Превратаджиите отмениха резултатите от президентските избори на 26 август, извоювани от президента Али бен Бонго Ондимба, който се кандидатира за трети мандат. Военните споделиха, че президентът " е под домакински арест, заобиколен от фамилията и лекарите си ". Самият Али бен Бонго Ондимба записа видео известие, в което удостовери, че е държан от военни на територията на президентската резиденция. 

На 26 юли група военни от президентската армия на Нигер се разпалва и разгласи отстраняването на президента Мохамед Базум от власт. За ръководство на страната беше образуван Национален съвет за избавление на родината, ръководен от военачалник Абдурахман Чиани. Лидерите на Икономическата общественост на западноафриканските страни (ECOWAS) постановиха строги наказания против Нигер и желаеха бунтовниците да освободят Базум, заплашвайки да употребяват мощ.

Инфо: Българска телеграфна агенция

Следвайте " Гласове " в Телеграм

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР