Администрацията на САЩ подкрепя правото на хората в Китай и

...
Администрацията на САЩ подкрепя правото на хората в Китай и
Коментари Харесай

САЩ подкрепя мирните протести в Китай

Администрацията на Съединени американски щати поддържа правото на хората в Китай и други страни да вземат участие в мирни митинги, Вашингтон желае да разиска тематиката за гражданските свободи Пекин. Това заяви в неделя държавният секретар на Съединени американски щати, Антъни Блинкен, по CNN, съобщи Факти.

" Да, несъмнено “, отговори той на въпрос на публицист дали администрацията на Съединени американски щати поддържа протестиращите в Китай. " Ние поддържаме правото на хората на всички места, без значение дали в Китай, в Иран, където и да е другаде, да стачкуват спокойно, да изразят мнението си, да изразят неодобрение. И в случай че в която и да е страна то е потиснато по един или различен метод, тогава ние приказваме против, противопоставяме се, подхващаме дейности против това “, продължи държавният секретар. Той напомни, че по-рано Вашингтон е наложил наказания на ирански чиновници по отношение на митингите в Ислямската република.

" Ние се обявихме против потушаването на митингите на всички места, в това число и в Китай. Но в действителност не става дума за нас, а за това, че и в двете страни хората се пробват да изразят мнението си, да реализират задоволство на стремежите си и реакцията на управляващите за това ", сподели Блинкен.

Секретарят също беше запитан какво " би споделил на [китайския президент] Си Дзинпин за митингите “ по време на идното му посещаване в Китай. " Ще кажем това, което постоянно споделяме, това, което президентът [на Съединени американски щати Джо] Байдън сподели на Си Дзинпин. Че човешките права и главните цивилен свободи за нас, американците, са в основата на това, което сме. И никое американско държавно управление, никой американски президент няма да мълчи за това “, отговори Блинкен.

" Но това посещаване при започване на идната година ще бъде продължение на диалога на президента със Си Дзинпин в коридорите на неотдавнашната среща на върха на Г-20 в Индонезия. Много е значимо да приказваме непосредствено и ясно с Китай. Искаме да сме сигурни, че няма недоразумения, неразбирателства, с цел да има основа за нашите връзки ", добави той. " Искаме да имаме дейни канали за връзка. Това е най-хубавият метод да избегнем недоразуменията ", сподели Блинкен.

" В същото време имаме мощна конкуренция с Китай “, съобщи секретарят. " Искаме да сме сигурни, че това съревнование няма да прерасне в спор “, добави той. " Ще приказваме за това при започване на идната година “, означи Блинкен. Според него други чиновници на американската администрация " ще беседват с сътрудниците си в Китай “. " Светът чака от нас да създадем това. Светът чака от нас да управляваме тези взаимоотношения по виновен метод. И апропо, в случай че можем да намерим области за съдействие, да вземем за пример по отношение на климата и световното здраве, ние също ще създадем това, тъй като това е в полза на нашия народ и на жителите на целия свят “, заключи Блинкен.

На 27 октомври в редица градове в Китай се организираха демонстрации против анти-COVID ограниченията в страната. По-специално, минимум няколкостотин души участваха в митинги в квартал Чаоянг в Пекин. Участниците в тях желаеха управляващите да облекчат превантивните ограничавания, което стартира да дава резултати тук-там.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР