Администрацията на САЩ не е коментирала появилите се в американските

...
Администрацията на САЩ не е коментирала появилите се в американските
Коментари Харесай

Американските власти са озадачени от началото на търговията с петрол в юани

Администрацията на Съединени американски щати не е коментирала появилите се в американските медии известия, че Саудитска Арабия обмисля да употребява юана вместо $, с цел да заплати част от доставките си на нефт за Китай.

„ Нека се съветвам с Министерството на финансите на Съединени американски щати по този въпрос. Добър въпрос. Не видях обява за това. Ще се съветвам [с специалисти от американското финансово ведомство] “, цитира ТАСС прессекретаря на Белия дом Джен Псаки.

По-рано стана известно, че Саудитска Арабия е почнала договаряния с Китай за продажба на нефт за юани. Според източници на The Wall Street Journal сходен ход може да отслаби господството на американската валута на международния енергиен пазар, както и да показва доближаването на Саудитска Арабия, най-големият експортьор на нефт в света, с сътрудниците в Азиатско-тихоокеанския район. Преговорите на Рияд с Пекин за конвертиране на най-малко част от петролните си контракти в юани се активизираха след дълга пауза, защото саудитските чиновници и представители на огромния бизнес са " все по-недоволни " от външната политика на актуалната администрация на Съединени американски щати, водена от президента Джо Байдън, споделиха източници.

Китай купува повече от 25% от петрола, изнесен от Саудитска Арабия. Ако доставките се дефинират в юани, Китай ще може доста да усили каузи на националната си валута в интернационалните разплащания и затова да увеличи смисъла си за международната стопанска система, акцентира изданието. Обсъждането на потреблението на юана сред Пекин и Рияд се организира на фона на изстудяване на връзките сред кралството и Съединени американски щати. „ Динамиката се промени фрапантно. Отношенията на Съединени американски щати със Саудитска Арабия се трансформираха, Китай е най-големият вносител на нефт в света и предлага на кралството доста преференциални тласъци “, сподели саудитски чиновник, осведомен с договарянията.

В същото време източник от администрацията на Съединени американски щати назова концепцията за приемане на юана в петролните съглашения с Китай „ нападателна “ и „ малко евентуална “. Според него сходна опция се е обсъждала в предишното, когато имаше по-очевидно напрежение сред Вашингтон и Рияд, породено от убийството на саудитския опозиционен публицист Джамал Хашоги през 2018 година

Освен това заплащането на огромни доставки на нефт в юани може да раздруса стопанската система на кралството, чиято валута, риалът, е обвързана с $. Според изданието съветниците на саудитския престолонаследник принц Мохамед бин Салман Ал Сауд го предизвестяват да не взема преждевременно решение, което може да има непредвидим стопански резултат.

Освен това в понеделник се появи информация, че Индия и Русия обмислят основаването на механизъм за търговски сетълменти в национални валути (рупии и рубли). На този декор Германия видя признаци, че доларът губи статута си на съществена международна валута.

Миналия четвъртък президентът на Съединени американски щати Джо Байдън приписа рекордната инфлация в Съединени американски щати на " цената " на глобите против Русия. Руският президент Владимир Путин съобщи, че управляващите на Съединени американски щати лъжат популацията си, криейки се зад Русия.

Ден по-рано Централната банка вкара краткотрайна процедура за интервенции с парична валута. Министерството на външните работи съобщи, че Русия, в лицето на засилените наказания, понижава потреблението на $ във валутни запаси и външни сетълменти, минава към незападни финансови пазари, а също по този начин се поставят старания за обезопасяване на капиталовите планове от външни отрицателни въздействия.

Имайте поради, че през ноември предходната година ръководителят на Федералния запас на Съединени американски щати предвижда нарастване на доларовата инфлация. През юли 2021 година съветският президент Владимир Путин обърна внимание на обстоятелството, че инфлацията в Съединени американски щати надвиши 5% при целеви индикатор от към 2%, а американските законодатели изготвят бюджета с недостиг от 15% в продължение на две години. Той означи също, че емисията на $ за покриване на бюджетния недостиг в Съединени американски щати визира цялата международна стопанска система.

Превод: ПИ
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР