Администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп даде нова глътка

...
Администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп даде нова глътка
Коментари Харесай

САЩ дава лицензи за търговия с Huawei

Администрацията на президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп даде нова глътка успокоение на китайския софтуерен колос Huawei. С хода Вашингтон разрешава на някои снабдители да възобновят продажбите към компанията, откакто преди шест месеца тя беше сложена в черния лист за търговия поради проблеми с националната сигурност, написа Reuters.

Министерството на търговията заяви, че е почнало издаването на лицензи за някои компании да продават съставни елементи на Huawei. Така Съединени американски щати уголемява групата от доставчиците на компанията и дава дълго чаканата изясненост пред промишлеността за милиарди долари.

Не става незабавно ясно кои съставни елементи са утвърдени за продажба на най-големия международен производител на телекомуникационно съоръжение. Не е загадка обаче, че Huawei с неспокойствие чака лиценз за Гугъл на Alphabet, тъй че да може да употребява мобилните услуги на компанията в своите нови модели смарт телефони. Гугъл отхвърли коментар по тематиката.

Анонимен източник, осведомен с въпроса, разяснява пред организацията, че от към 300 претенции за издаване на лиценз са били обработени към половината. Приблизително половината от тях - или една четвърт от общия брой, са били утвърдени, а останалите са получили отвод.

Друг източник пък изяснява, че са утвърдени някои лицензи за продажба на съставни елементи за мобилни телефони и други, неелектронни съставни елементи.

" Департаментът издава тесни лицензи, разрешавайки лимитирани и характерни действия, които не съставляват забележителен риск за националната сигурност или външнополитическите ползи на Съединени американски щати ", написа в изказване на Министерството на търговията, в което обаче не се показват спомагателни детайлности.

Новината идва, откакто в понеделник Министерството на търговията възобнови по този начин наречения краткотраен общ лиценз за компанията, разрешавайки Huawei да прави лимитирани транзакции, с цел да подкрепи операторите на селските мрежи в Съединени американски щати, които са подвластни от телекомуникационния водач.

" Жестовете на благосклонност " може да се поясняват като резултат от напъните на администрацията на Тръмп за сключване на първа фаза на комерсиална договорка с Китай за преустановяване на комерсиална война, която раздруса пазарите и удари световния напредък, пишат създателите на организацията.

Много китайски анализатори пък се притесняват, че в действителност администрацията може би облекчава глобите против Huawei единствено с цел да успокои Пекин и да вдигне равнищата на облагата от търговия.

Това ненапълно се изяснява и с думите на републиканския сенатор Марко Рубио, съгласно който компанията " съставлява ясна и възходяща опасност за икономическата и националната сигурност " на Съединени американски щати и техните съдружници.

" Силно имам вяра, че е срещу интереса на американската национална сигурност да се издават лицензи за американски експорт, които поддържат или ускоряват Huawei ", сподели той, допълвайки, че Министерството на търговията би трябвало наложително и допустимо най-скоро да осведоми законодателите за това какви лицензи са дадени.

Съединени американски щати имат висящи каузи против Huawei за хипотетична кражба на американска интелектуална благосъстоятелност и нарушение на глобите против Иран. Администрацията на Тръмп също по този начин лобира към съдружниците си да не сътрудничат с Huawei за построяването на 5G телекомуникационна инфраструктура от ново потомство. Huawei отхвърля всички обвинявания.

Администрацията на Тръмп през май сложи Huawei в комерсиалния черен лист поради проблеми, свързани с националната сигурност на страната. През юни обаче Тръмп съобщи, че някои продажби ще бъдат позволени на компанията. Междувременно американски чиновници приканват компаниите да аплайват за лицензи, като означават, че такива ще бъдат предоставени в случаите, когато продуктите са елементарно налични и не нарушават националната сигурност.

Все още фирмите не са получили отговор на подадените съобщи за приемането на лиценз.

" Белият дом не е подготвен да дърпа щепсела на Huawei, защото това би нанесло съвсем толкоз огромен удар и върху американските компании. Те обаче го държат в запас ", разяснява специалистът по технологии от Центъра за стратегически и интернационалните проучвания Джеймс Люис. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР