Администрацията на президента Джо Байдън вдигна санкциите, наложени от неговия

...
Администрацията на президента Джо Байдън вдигна санкциите, наложени от неговия
Коментари Харесай

САЩ отменят санкциите срещу служители от Международния наказателен съд

Администрацията на президента Джо Байдън подвигна глобите, наложени от неговия предходник против длъжностни лица от Международния углавен съд в Хага, съобщи Асошиейтед прес, като цитира публично изказване на държавния секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкън.

Според него направената оценка е посочила, че наказателните ограничения, признати от администрацията на някогашния президент Доналд Тръмп, са " неуместни и неефективни ". Съответно президентът Байдън е отменил президентския декрет на Тръмп от юни милналата година, заяви Блинкън.

Същевременно държавният секретар удостовери, че Вашингтон продължава да възразява против " опитите на съда да наложи совята юридсдикция над личния състав на страни, които не са негови членове, като Съединени американски щати и Израел ", само че счита, че американските опасения по отношение на тези случаи ще бъдат уредени по-добре " посредством разговор с всички участници в процеса, вместо посредством налагането на наказания ".

Наказателните ограничения, които включваха блокиране на финансови активи в Съединени американски щати и визови ограничавания, бяха наложени против основната прокурорка на Международния углавен съд Фату Бенсуда, шефа на отдела за пълномощия Факисо Мочочоко и техни сътрудници, откакто съдът в Хага през март 2020 година даде зелена светлина за следствие на евентуални военни закононарушения и закононарушения против човечеството, осъществени в Афганистан сред 2003 и 2014 година в това число от американски военни и сътрудници на Централно разузнавателно управление на САЩ. Тогавашният държавен секретар на Съединени американски щати Майк Помпейо, обявявайки глобите, назова съда " изцяло компрометирана и корумпирана институция ".

Международният углавен съд приветства решението на президента на Съединени американски щати Джо Байдън да анулира глобите, наложени от неговия предходник Доналд Тръмп против основния прокурор на съда, като съобщи, че то отваря " нова фаза " в връзките с Вашингтон, съобщи Франс прес.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР