Администрацията на Байдън заяви в понеделник, че Русия внезапно и

...
Администрацията на Байдън заяви в понеделник, че Русия внезапно и
Коментари Харесай

САЩ: Русия едностранно и без обяснение отложи преговорите за ядрени оръжия

Администрацията на Байдън съобщи в понеделник, че Русия ненадейно и без пояснение е отсрочила плануваното възобновяване на договарянията за надзор на оръжията тази седмица, оповестява АП.

Държавният департамент съобщи, че Русия е " едностранно отсрочила " срещата на Двустранната консултативна комисия, която трябваше да стартира във вторник в Египет и да продължи през идната седмица. В него се споделя, че Русия е дала обещание да предложи нови дати , само че не е показала причина за забавянето.

" Съединените щати са подготвени да пренасрочат на допустимо най-ранна дата, защото възобновяването на инспекциите е приоритет за поддържането на контракта като инструмент за непоклатимост ", споделиха от департамента. Няма детайлности за какво Русия желае отлагането или по кое време договарянията може да бъдат пренасрочени.

В Москва изказване на съветското външно министерство, предадено от съветските осведомителни организации, не уточни причина за отлагането.

Двустранната консултативна комисия създава детайлности за инспекциите на Съединени американски щати и Русия на военните обекти на другите според изискванията на контракта Нов СТАРТ , последният огромен пакт за надзор на оръжията сред Вашингтон и Москва.

Комисията не се е събирала повече от година, в началото заради пандемията от COVID-19, само че от този момент замря заради нахлуването на Русия в Украйна. Срещата в Кайро имаше за цел да покаже, че двете страни остават ангажирани с контрола върху оръжията и поддържането на отворени линии за връзка макар други разлики.

При оповестяването на плануваното обновяване на договарянията, представителят на Държавния департамент Нед Прайс сподели, че полемиките трябваше бъдат фокусирани напълно върху използването на инспекционния развой на Нов СТАРТ и нямаше да включват разискване на спора в Украйна .

" Ние надълбоко имаме вяра по целия свят в трансформиращата мощ и значимостта на дипломацията и разговора ", сподели Прайс по-рано. " Това показва нашия ангажимент за понижаване на риска, за стратегическа непоклатимост , нещо, към което оставаме ангажирани, нещо, което е надълбоко в двустранен интерес, и се надяваме идната среща да бъде градивна ", сподели той.

Инспекциите на американски и съветски военни обекти според контракта Нов СТАРТ бяха прекъснати от двете страни заради разпространяването на ковид през март 2020 година Комисията се срещна за финален път през октомври 2021 година, само че по-късно Русия едностранно спря съдействието си с наредбите за ревизия на контракта през август в символ на митинг против поддръжката на Съединени американски щати за Украйна.

" Изяснихме на Русия , че ограниченията, наложени вследствие на непредизвиканата война на Русия против Украйна, не пречат на руснаците и съветските инспектори да правят инспекции по Нов СТАРТ в Съединените щати ", сподели Прайс. " Така че се надяваме, че срещата на BCC ще ни разреши да продължим с тези инспекции. "

В новия контракт са закрепени следните пределни нива за нуклеарните сили на Русия и Съединени американски щати - 1550 разгънати бойни заряди за всяка от страните, което е почти с една трета по-ниско от нивото на зарядите, планувани от контракта от 2002 година (СНП); 700 разгънати междуконтинентални балистични ракети, разгънати балистични ракети на подводниците и разгънати тежки бомбардировачи, което е над два пъти по-ниско ниво от плануваното в СНВ-1; 800 разгънати и неразгънати пускови установки на междуконтиненталните балистични ракети, разгънати и неразгънати пускови установки на балистични ракети на подводниците и разгънати и неразгънати тежки бомбардировачи.
 Русия отхвърли да договаря със Съединени американски щати в Кайро за нуклеарните оръжия
Русия отхвърли да договаря със Съединени американски щати в Кайро за нуклеарните оръжия

Москва е отсрочила срещата, планувана за 29 ноември-6 декември
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР