Администрацията на американския президент Доналд Тръмп възпрепятства изпълнението на сделка

...
Администрацията на американския президент Доналд Тръмп възпрепятства изпълнението на сделка
Коментари Харесай

Тръмп блокира сделка за продажба на израелски изтребители в Хърватия

Администрацията на американския президент Доналд Тръмп попречва осъществяването на договорка за 500 млн. $ по продажба от Израел на Хърватия на 12 американски изтребители Ф-16, осъвременени от израелската страна. Това заяви американската онлайн платформа " Аксиос ".
Съединени американски щати се надяваха на търг за доставка на изтребителите за хърватските военновъздушни сили и считат, че Израел работи незаслужено, пробвайки се да се конкурира с най-важния си съдружник. Такива несъгласия са извънредно необичаен случай на напрежение сред Израел и Съединените щати по време на двегодишното президентство на Тръмп, в което двете страни поддържат доста близки връзки, предава БГНЕС.
Съединените щати упорстват, че продажбата на американски изтребители на трета страна от Израел изисква единодушието на Вашингтон. Преди три седмици американската страна обясни пред израелското държавно управление, че Съединени американски щати ще блокират продажбата на самолети на Хърватия. На собствен ред хърватското държавно управление реагира негативно на пречките, с които се сблъсква в осъществяването на съглашението и обясни пред израелската страна, че чака да в профил тези спънки колкото е допустимо по-скоро.
Въпросът за договорката с Хърватия бе разискван по време на среща в понеделник в Брюксел сред израелския министър председател Бенямин Нетаняху и американския държавен секретар Майкъл Помпео. Помпео е споделил на Нетаняху, че не е срещу продажбата на израелски бойни самолети в Хърватия, само че договорката е блокирана от министъра на защитата Джеймс Матис, цитира ТАСС.
През март хърватското държавно управление реши да закупи 12 самолета Ф-16 от Израел за 2,5 милиарда хърватска куни (486 милиона долара) на вноски за 10 години. С предлагането за закупуване на Ф- Хърватия започва през 2015 година
По-рано Загреб се опита да укрепи военновъздушните сили, като избра съдействие с Украйна за това. През 2014 година държавната украинска компания " Ukrspetsexport " ремонтира седем хърватски МиГ-21 и продаде още пет такива машини на републиката. 12 самолета бяха трансферирани на хърватските военновъздушни сили през юли 2015 година, само че те незабавно започнаха да се разпадат, осем месеца по-късно единствено три останаха в деяние. Според хърватската преса има съществени съмнения, че цялата документи е подправена, а ремонтът на самолетите въобще не е бил осъществен.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР