Административният съд във Варна реши да отмени отказа на Регионалната

...
Административният съд във Варна реши да отмени отказа на Регионалната
Коментари Харесай

Съдът позволи добив на шистов газ в Добричко, срещу който имаше референдум

Административният съд във Варна реши да анулира отхвърли на Регионалната ревизия по околната среда и водите (РИОСВ) Варна да утвърди Оценка на въздействието върху околната среда за изследване и рандеман на природен газ на територията на област Добрич, съобщи actualno.com.

Става въпрос за капиталовото предложение "Разработване и асимилиране на находище "Спасово " с повърхност 219 кв. км в блок "Добрич ", включващо четири сектора: "Рогозина ", "Чернооково ", "Калина " и "Рогозина изток ". Срещу това капиталово желание имаше огромни митинги, като се потегли от настроения против добива на шистов газ. В плана обаче не се приказва за такова нещо.

В решението си съдът сочи, че е значимо да се разбере, че в актуалното произвеждане на правосъден надзор предстои не качеството и наличието на отчета за Оценка на въздействието върху околната среда (Оценка на въздействието върху околната среда), а законосъобразността на решението, с което е отказано одобряването му.

Като значителен недостатък при обосноваване на обжалвания акт, съдът отбелязва събитието, че не са разисквани събраните в административното произвеждане противоречащи си мнения от едни и същи органи – БДДР (Басейнова дирекция „ Дунавски район), БДЧР (Басейнова дирекция „ Черноморски регион “) и Регионална здравна ревизия (РЗИ) – Добрич.

Първоначално шефът на РЗИ Добрич дава "положително мнение на отчета за Оценка на въздействието върху околната среда ", шефът на БДЧР показва, че "няма забележки и възражения по показаната документи ", съгласно шефа на БДДР "докладът за Оценка на въздействието върху околната среда е съгласуван изцяло с условията, сложени в предходните мнения на дирекцията ".

След извършеното публично разискване обаче, същите органи дават спорни мнения, които не са разисквани и прегледани от административния орган с излагане на претекстове за какво не се одобряват данните и оценките в първите мнения, а се одобряват тези във вторите. Тоест не са изложени същинските съображения, довели органа до крайния резултат, смята съдът.

Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР