Административният съд в Пловдив отряза претенциите на виладжия да строи

...
Административният съд в Пловдив отряза претенциите на виладжия да строи
Коментари Харесай

Ще има ли писта на Копривките? Съдът поряза мераците на вила...

Административният съд в Пловдив отряза претенциите на виладжия да строи върху част от пистата на Копривките. Магистратите одобриха за основателна издадената от кмета на Куклен Мария Белчева заповед, с която се разпорежда краткотрайна строителна възбрана до приемането на Общ устройствен план на общината за период, не по-дълъг от 2 години. Решението може да се апелира пред Върховен административен съд в 14-дневен период.

Кметската заповед беше оспорена от притежател на парцел наоколо с пистата, който бе спрян да строи с издадената заповед. Община Куклен се пробва да резервира плаца като писта, като прави доработка и правене на финален план на Общ устройствен план, който обгръща ски пистите и ски зоните Здравец, Копривките и Бяла църква в лесопарк " Родопи ". Евентуално строителство в частния парцел би попречило в бъдеще да се осъществя желанието за бъдещата ски писта, излиза наяве от документи по делото.

От години се води същинска война сред притежатели на вили и терени до ски пистата на Копривките и Община Куклен. Ябълка на раздора е плацът. Администрацията има упоритостта да развива спорта и туризма в региона и по тази причина се пробва да опази ски пистата от застрояване. Собствениците на терени обаче

напират да продават или подвигат къщи за посетители и да разполагат с парцелите си.

Някои от вилите даже захапаха паметника на починалите антифашисти. Като претекст за краткотрайното несъгласие за строителство в региона администрацията акцентира както почналата процедура по правене на Общ устройствен план, по този начин и импортираната подписка за избавяне на Лесопарк " Родопи ", ски пистите " Здравец ", " Копривките " и Бяла църква. Освен това, съветниците на локалния парламент на родопския град позволиха още на кмета Мария Белчева да се актуализира Програмата за осъществяване на Общинския проект за развиване на община Куклен 2014-2020 година в приоритет - развиване на туризма и дейно ръководство на горския фонд, като се включи план за реализация ски зона " Копривките " -хижа " Здравец " за обект от районно значение по смисъла на Закон за устройство на територията.



Войната сред администрация и притежатели стартира още преди 10 година, когато реститути забиха колчета и получиха пистата в местността Копривките. Близо 30 са частните имоти под плаца за скиори и в региона покрай него. Много от притежателите смениха още преди години статута на земята от земеделска за жилищно застрояване. В годините

имаше и няколко опита да се оградят местата, като в един от случаите парцелът бе в средата на пистата.

Пистата на Копривките съществува отпреди 40 година Във времето обратно тя е била предоставена на спортното сдружение " Марица ", по-късно на ски клуб " Пловдив ". И защото последният няма опция да я стопанисва, тя е предоставена на ски клуб " Никонда " с ръководител Димитър Николов, обясниха осведомени. Днес плацът продължава да се стопанисва от Николов, който поддържа оборудванията и развива ски спорта.

Преди реституцията ливадата, която през днешния ден е писта, е държавна благосъстоятелност. Спортното сдружение получава обратно във времето право единствено на оперативно ръководство на оборудванията на пистата. Когато Копривките са към момента в рамките на община " Родопи ", се вършат действия пистата да бъде нанесена в кадастъра, с цел да бъде опазена и предпазена от една възможни реставрация. Това обаче не се случва и тогава ръка върху нея поставят частници.

Проверка на " Марица " откри, че Община Куклен няма лични терени върху пистата. За ски пистата има издадено уверение за толерантност. С Общ устройствен план администрацията през днешния ден се надява да отбрани ски пистите, като концепцията е частните парцели под плаца да бъдат отчуждени и те да станат общинска благосъстоятелност по съответния законов ред.

Междувременно пък притежателите на терени под ски пистата на Копривките обявиха подготвеност да записват акционерно сдружение, което да отдава плаца и получава дивиденти. Инициативата бе на предприемача и притежател на къща за посетители Георги Божков.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР