Административният съд в Плевен се е произнесъл за всички свършени

...
Административният съд в Плевен се е произнесъл за всички свършени
Коментари Харесай

Административният съд в Плевен се произнесъл 100 процента по делата си в срок до 1 месец

Административният съд в Плевен се е произнесъл за всички свършени каузи през 2017 година с решение до един месец. Това уточни на общо заседание на съдиите от Административен съд - Плевен, неговият ръководител, арбитър Полина Богданова - Кучева. Тя показа годишен регистриран отчет за активността на съда, като открои, че са реализирани доста положителни резултати при реализиране работата на съда по обособените индикатори: сбор свършени каузи, свършени в период каузи, период за правене на правосъдните актове, резултат от върнати след касационна инспекция обжалвани и протестирани каузи.

През предходната година в Административен съд - Плевен са постъпили и формирани общо 1140 каузи - 682 са били първоинстанционни каузи и 458 - касационни каузи.
За една година Административният съд в Плевен е разгледал 1309 каузи. Към посочения брой формирани каузи през 2017 година (1140) са прибавени висящи каузи от предишни интервали. Те са били 169, с което общият брой каузи за разглеждане през 2017 година е бил 1309 - от тях 811 на първа инстанция и 498 - касационни каузи.

От тези каузи (1309 броя) са свършени 1055 (от които общо решени всъщност каузи - 758, и общо прекъснати каузи - 297 дела). Това съставлява 80.7 на 100 от общия брой каузи за разглеждане през миналата година. Като се вземе поради събитието, че през част от интервала съдът е работил с понижен състав съдии, тези данни са добра илюстрация на бързата и ефикасна работа на съдиите в Административен съд - Плевен, както и за положителната организация по подготовката и провеждането на правосъдните съвещания, за което заслуга имат и правосъдните чиновници, уточни неговият ръководител.

През 2017 година по всичките 1055 свършени каузи правосъдните актове са постановени в период до 1 месец, което съставлява 100 на 100 от свършените каузи.
Данните по индикатор "срочност за разглеждане на делата " също са доста положителни - 82.7 на 100 от всички свършени каузи през 2017 година са завършили в период до 3 месеца от датата на насрочване на първото по делото намерено правосъдно съвещание.

През 2017 година в Административен съд - Плевен след касационна инспекция са се върнали общо 192 каузи. От тях 133 или 69.3 на 100 са доказани напълно. Отменени напълно са 49 каузи, което е 25.5 на 100 от правосъдните актове и 10 каузи (5.2 на сто) са анулирани отчасти.

Наблюдава се растеж с към 3 на 100 на доказаните напълно правосъдни актове след касационна инспекция по отношение на 2015 година Общият извод, който се постанова е, че забележителна част от правосъдните актове, по върнатите след касационна инспекция каузи на Административен съд - Плевен, са оставени в действие от Върховния административен съд.
Данните демонстрират, че се реализира една от главните стратегически цели на съда - повишение качеството на постановените правосъдни актове и поддържане на ниско ниво на анулираните и променени правосъдни актове за сметка на оставените в действие такива.

Присъствалият на събранието арбитър Георги Чолаков - ръководител на Върховния административен съд, е изразил доста положителни усещания от активността на Административен съд - Плевен през 2017 година и от цялостната организация и качеството на работа на съдиите и правосъдните чиновници, макар наклонността за увеличение на делата. Той е обърнал внимание на обстоятелството, че от 614 каузи подлежащи на обжалване, 40 на 100 са обжалвани. Фактът, че 60 на 100 от делата не са обжалвани е удостоверение за висок професионализъм, който има съдийският състав на Административния съд в Плевен, по думите на арбитър Чолаков. Налице е добра и безапелационна аргументираност на съдиите, ясни и разумни претекстове, които са убедили страните в правилността на поставения правосъден акт и те са предпочели да не упражнят правото си на касационна тъжба.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР