Административният съд - София, Софийската градска прокуратура, администрацията на Висшия

...
Административният съд - София, Софийската градска прокуратура, администрацията на Висшия
Коментари Харесай

ВСС плаща баснословен наем на компания, близка с управляващите

Административният съд - София, Софийската градска прокуратура, администрацията на Висшия правосъден съвет (ВСС) и Софийската окръжна прокуратура заплащат над 76 хиляди лева наем месечно на компания, забъркана в грандиозни кавги, разкрива уеб сайтът " Биволъ ".

Според информацията постройката на " Съборна " 7 в София, която е благосъстоятелност на " ТРАНСЛАТ " АД, коства на бюджета на правосъдната система по 900 000 лв. на година. Общата разгърната застроена повърхност на парцела е 2399 кв. м, а договорът за наем с компанията е до края на март 2020 година
От " Биволъ " показват, че в края на предходната година от Антикорупционния фонд изпраща питане по Закона за достъп до социална информация до Висш съдебен съвет с въпрос посредством каква процедура е определена точно тази постройка , само че не получава съответен отговор. Не излиза наяве имало ли е различни оферти за други парцели.
От Висш съдебен съвет не постъпва информация и кое е длъжностното лице е направило предлагането да бъде определена постройката, както и кой е взел решението за наемането ѝ. Кадровиците дават отговор, че има план за реновирането на постройката на бул. " Драган Цанков " номер 6 (бившата постройка на районния съд).
От Висш съдебен съвет не оспорват, че съгласно информация в портала imoti.net, междинната наемна цена за квадрат в региона на ул. Съборна е 7,89 евро на квадрат , а те заплащат по 13,50 евро на квадрат на " ТРАНСЛАТ " АД. Съветът се стимулира с неналичието на друга постройка, която да дава отговор на потребностите на съда и прокуратурата. Това обаче е доста противоречива теза, тъй като липсват ясни критерии по които е определена постройката.
Пак съгласно данните, предоставени от Висш съдебен съвет, излиза наяве, че той е наел на улица " Съборна “ парцел с разгърната повърхност от 2399 квадратни метра. Простата сметка сочи, че всеки работещ в постройката магистрат или админ разполага с над 26 квадратни метра пространство . Дори като се има поради, че в това пространство влизат няколкото правосъдни зали, то си остава извънредно неефективно употребявано.
Според " Биволъ " отговорът на въпроса за какво е определена точно тази постройка, се крие във въпроса кой стои зад " ТРАНСЛАТ " АД. Компанията е 80% благосъстоятелност на Янко Димитров Иванов , 20% е благосъстоятелност на " ВРАЦА КОМЕРС ". Иванов става известен през последните 2-3 години, най-много поради договорката за Царските конюшни. До януари 2005 година той е ръководител на Управителния съвет на Корпоративна комерсиална банка. Чрез разнообразни свои компании съумя да развие печеливши начинания.
Според данните, изнесени от уеб страницата за журналистически следствия, от 2005 година постройката на ул. " Съборна " е била в активите на „ БУЛГАРПЛОДЕКСПОРТ “ ООД. Продажбата ѝ се случва дни преди края на държавното управление на Симеон Сакскобургготски. Купува я „ АЛИНЕКС “ ЕООД. Сделката е изповядана под данъчната оценка на постройката от над 1 883 000 лева „ БУЛГАРПЛОДЕКСПОРТ “ ООД я продава за 1 100 000 лева За продавача подписва Христо Михайлов Михайлов , а за „ АЛИНЕКС “ ЕООД – Алипи Петров Алипиев .
Името на купувача Алипи Петров Алипиев изплува в " Швейцарския отчет " за престъпното минало на Бойко Борисов, който е разказан със следните думи:
– Алипи АЛИПИЕВ, шеф на ПРАХАЙМ ООД, Червен бряг. Бивш чиновник на тайните служби (бел.ред. ПГУ-ДС). Има данни, че е имал интимна връзка с Цветелина БОРИСЛАВОВА. Поканен от БОРИСЛАВОВА в ръководството на СИБАНК, само че напуснал през м. септември 2002 година По негови изказвания напуснал поради напън от страна на Цветелина БОРИСЛАВОВА да позволи негарантиран заем на частна компания (предполагаемо обвързвана с БОРИСЛАВОВА).
Всъщност става дума не за " Прахайм ", която е записана от Бойко Борисов и съдружници през 1997 година в Червен Бряг, а за " Праймхим ", със съдружници " Прайм инвестмънт концерн " и Цветелина Бориславова. Според обява в " Капитал " от 1996 година " Прайм инвестмънт концерн " е холдинг, който управлява ТСБанк. Янко Иванов обаче отхвърля в миналото да е бил съучастник с Алипи Алипиев.
" Сградата на " Съборна " 7 е еманация на олигархичния бизнес модел – Алипи Алипиев я придобива под данъчна оценка и близо 10 пъти по-евтино от пазарната и стойност ", отбелязва " Биволъ ".
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР