Административният ръководител на съда – Магдалена Давидова - Янева, представи

...
Административният ръководител на съда – Магдалена Давидова - Янева, представи
Коментари Харесай

Районен съд – Варна представи обобщена информация за дейността си през изминалата 2021 г.

Административният началник на съда – Магдалена Давидова - Янева, показа през днешния ден пред медии разбор за активността на съда през 2021 година, въз основата на признатия от Общото заседание на съдиите годишен регистриран отчет на институцията. Оповестена бе информация за правораздавателната активност, спецификата и присъщите трендове в работата на магистратите и правосъдната администрация. Заместник-председателите на съда – Силвия Обрешкова и Весела Гълъбова, направиха сравнителни съпоставки и проучиха данните за постъпленията, срочността на разглеждане на делата и качеството на правосъдните актове през миналата година в гражданско и наказателно отделения. Представена бе още отчетна информация за активността на съдиите по вписвания и държавните правосъдни реализатори.

Обобщени данни за работата на Районен съд – Варна:

В Районен съд - Варна през 2021 година новообразуваните каузи са съвсем 24 000. Съдът остава измежду натоварените първоинстанционни съдилища, като прегледаните каузи през отчетния интервал са над 28 500. Стабилни са индикаторите за качеството на постановените правосъдни актове и за приключването на делата в къси периоди, като в 3-месечен период са завършени 83% от всички свършени каузи.

Алтернативният способ за решение на разногласия – медиация, в следствие от напъните на районните магистрати, продължи да се развива в Центъра по медиация към правосъдния регион със опазване на висок брой на постъпващите заявки. През 2021 година по каузи на Районния съд са постъпили 89 заявки, извършени са 93 медиационни срещи и са реализирани 24 съглашения – 23 по цивилен каузи и една конвенция по наказателно дело от частен темперамент.

Въвеждането на Единната осведомителна система на съдилищата и промените в процесуалните закони, предопределиха основни промени и необратими процеси, включващи в себе си напълно нови процедури, както за магистратите, по този начин и за чиновниците от профилираната и общата администрация. Любопитно е да се означи, че среднодневно в съда са постъпвали над 520 входящи документа. Броят на сканираните документи е към 59 000 годишно, а близо 13 500 документа в съда са постъпили или са изпратени по е-поща. През отчетния интервал всекидневно от чиновници на районен съд – Варна са били изготвяни приблизително по над 570 броя призовки и известия по цивилен, наказателни или изпълнителни каузи.

Параметри на работата в двете отделения на Районен съд – Варна:

В Гражданско поделение на съда през 2021 година са постъпили нови 18 441 каузи. Спрямо предишни години отчетлива е наклонността на доста понижаване на делата, имащи за предмет облигационни установителни искове (преобладаващо искове за определяне на недължимост на парични суми, ориентирани към доставчиците на битови и телекомуникационни услуги). Образуваните от този тип каузи са 236 бр., при 446 бр. за 2020г. и 1318 бр. за 2019г. Това се дължи най-вече на по-малкото заведени искове против доставчика на ел.енергия, които през 2021г. са единствено 46.

Много по-малко са исковете по Кодекса на труда през годината - 237 бр., при близо 4 пъти повече за 2019г. Това се дължи значително на изчерпването на кампанийно заведените тогава и частично през 2020г. голям брой искове за възнаграждение на в допълнение заплащане за положен ексклузивен труд от чиновниците, работещи в структурите на Министерство на вътрешните работи.

Отново се записва растеж при делата за отбрана от домашно принуждение. Те са 257 бр. 58 от тези каузи са прегледани от профилираните сформира и касаят случаи на домашно принуждение над деца. От решените от съда производства по ЗЗДН отхвърлени са 22 бр.

Продължава повишаването на делата, формирани по молби за позволение по Семейния кодекс за предписание с имущество на малолетни и запретени лица. Такива са 1150 каузи за 2021г., при приблизително по към 1000 в предишни години.

Намалява постъплението по претенции за смяна на име, които са 82 бр., при 93 бр. за 2020г., и по над 100 в предходни години.

Леко нарастване се следи на делата по искове за прехрана по отношение на миналата година, като за 2021г. те са 146 бр. Увеличение има също при делата, формирани по спор за наставнически права при липса на подписан цивилен брак сред родителите, или за изменение на ограниченията по отношение на родителските права, за позволение за пътешестване на дете в чужбина, както и за режим на персонални връзки на баба и дядо с дете - 271 бр.

Не единствено за последните три години, само че и за интервал от 5-6 години няма основна динамичност при бракоразводните каузи като приходи – средногодишно те са сред 800 - 850 каузи. Налице е трайна наклонност - по-висок % на разводите по взаимно единодушие, по отношение на делата за бракоразвод и нищожност на брака.

Известен растеж се установи при новопостъпилите каузи за подялба и броят на вещните искове Налице е съществено нарастване при исковете, подлежащи на разглеждане по реда на бързото произвеждане, които за 2021г. са 202 бр., при към 100 средногодишно до момента.

Новообразуваните наказателни каузи през годината са 5407. От направените разбори и параленост за последните години по типове постъпващи каузи, се открояват няколко трендове:

- Ръст при наказателните каузи от частен темперамент (т.е. за действия, които се преследват по частен ред по просба на жители, измежду които най-често са делата за засегнатост, за оповестяване на унизителни или позорящи условия, клюка и др.) 120 бр. са новопостъпилите сходни каузи през годината, при 104 за 2020 година, 108 за 2019 година, 88 за 2018 година и 69 за 2017 година

- За 5-годишен интервал нарастват импортираните пред съда претенции за налагане на насилствени медицински ограничения на обособени лица и производства по Закона за здравето. 239 са делата от този тип, по отношение на 218 за 2020 година, 192 за 2019г., и надлежно 183 и 169 за предходните две години.

- Налице е сензитивно понижение на импортираните в съда преписки от Министерство на вътрешните работи по Указа за битка с дребното безчинство. През 2022 година те са единствено 7, при 3-4 пъти повече в предходни отчетни интервали.

В рамките на календарната година при наряди са прегледани общо 58 каузи по претенции за взимане на мярка за процесуална насила " Задържане под стража " или „ домакински арест ", които през 2020г. са били 91 и през 2019г. – 78.

Запазва се наклонността към 1/3 от всички каузи в отделението да са административно-наказателните каузи, т.е. обжалването пред съда на наложени санкции и наказания на жители или юридически лица от разнообразни административнонаказващи органи.

77% от всички свършени каузи в Наказателно поделение са завършени в период до 3 месеца. 34 каузи (12% от общо решените) са завършени по реда на съкратеното правосъдно разследване. Със съглашение са завършени 777 каузи (с 9% повече по отношение на 2020 г).

В Бюро “Съдимост ” при Районен съд – Варна издадените свидетелства и информации за съдимост са близо 37000. Макар този индикатор да е повишен по отношение на миналата година, налице е наклонност към понижаване броя на издадените свидетелства и информации за съдимост, което е последица, както от социално-икономическите промени, настъпили вследствие на изключителната епидемиологична конюнктура, по този начин и от плануванаъа опция за издаване на електронно удостоверение за съдимост и на електронно служебно удостоверение.

При държавните правосъдни реализатори на РС-Варна са формирани близо 1 800 нови изпълнителни каузи. От общия брой постъпили каузи, 1130 са за събиране на вземания в интерес на орган на правосъдната власт. Събраните суми от длъжници по изпълнителни каузи са в размер на към 2 250 000 лв., което е по-малко от равнищата през предишни години. Регистрираните от ЧСИ документи за продажби, протоколи и наддавателни оферти са малко под 4000 и за поредна година бележат спад.

Анализът на данните за работата на съдиите по вписванията към районен съд – Варна за миналата 2021 г . сочи доста нарастване на натовареността. Почти 42 000 са постановените при тях вписвания, отбелязвания, заличавания и избрания за отвод, при приблизително по към 36 000 годишно за последния 5-годишен интервал. Най-значителен е делът на вписаните продажби – 15 600 броя, при 12 521бр. за 2020г., 12 927бр. за 2019г., 12 713бр. за 2018г.., което е и директно отражение на пазара на недвижими парцели през отчетния интервал.

18 са оповестените и съхранявани в архивите на съдиите по вписванията към районен съд – Варна саморъчни завети. През интервала са постъпили 439 уведомления от нотариуси за подадени, оттеглени и оповестени саморъчни завети и признати обществени нотариални завети, като също се регистрира завишение по отношение на предходни години.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР