Административен съд София-град потвърди решението на Софийския районен съд, че

...
Административен съд София-град потвърди решението на Софийския районен съд, че
Коментари Харесай

Окончателно: Съдът обяви и ареста на Владислав Горанов за незаконен

Административен съд София-град удостовери решението на Софийския областен съд, че карцерът на Владислав Горанов е противозаконен. Решението е дефинитивно. И последната инстанция приема доводите, че не са на разположение каквито и да било доказателства, че някогашният финансов министър е направил закононарушението, което се проверява и поради което е арестуван, оповестява zonanews.

„ В решението от 24 юни 2014 година на Европейски съд по правата на човека по делото П. и П. против България по тъжби № 50027/08 и № 50781/09 е посочено, че член 5, § 1, б. „ с “ (буква „ в “) от Конвенцията за отбрана на правата на индивида и главните свободи изисква лицето да е арестувано по „ обосновано съмнение “, че е направило закононарушение. Такова съмнение не може да бъде общо и нереално (параграф 46). Позоваването единствено на използваните разпореждания, само че не на каквито и да било характерни условия или дейности единствено по себе си може да бъде задоволително съображение за съда да заключи, че лишаването от независимост на жалбоподателите е несъвместимо с правилото на отбрана от произвол (параграф 47). Европейски съд по правата на човека е припомнил, че условието съмнението да се базира на рационални учредения е основна част от отбраната против случаен арест и задържане. За да е налице обосновано съмнение, следва да има обстоятелства и информация, които биха убедили един справедлив наблюдаващ, че въпросното лице може да е направило закононарушението “, означават от АС-София.

Според съда, с изключение на неналичието на доказателства има и редица пропуски на процесуалните разпореждания, както и нарушение на правата на Горанов.

„ Съдът е приел, че при издаването на заповедта погрешно е прибавен материалният закон, защото не са събрани доказателства, че все още на издаване на заповедта са били налице предпоставките по член 72, алинея 1, т. 1 ЗМВР, а точно административният орган не е разполагал с данни, от които може да се направи съмнение за осъществено закононарушение “, се споделя в решението.
Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР