Адекватно ли реагираха българските власти на нападението на секретаря на

...
Адекватно ли реагираха българските власти на нападението на секретаря на
Коментари Харесай

Проф. Топалов: Това, което биячите направиха с Пендиков, РСМ го прави с обществото си вече над 30 години

Адекватно ли реагираха българските управляващи на нападението на секретаря на българския клуб " Цар Борис III " в Охрид Христиан Пендиков? Това разясниха в " Денят стартира " проф. Кирил Топалов и журналистът Виктор Канзуров.

Според проф. Топалов случилото се е предизвестено след всички похищения върху български центрове и цялостното отношение към българите в Северна Македония.

" Македонската власт прави това, което тези биячи направиха с това момче. Тя малтретира този народ. Това е просто неприемливо. И по тази причина доста пъти съм казвал, че това общество не е готово за Европейски Съюз – то би трябвало да ври и прекипи, да ферментира по някакъв метод и да обясни отношението си към България и Европа. Европейски Съюз не може да бъде поръчител за това.

Смятам, че включването на българите в Конституцията на РСМ дава държавническа база, въз основа на която тези хора да могат да се пазят. Смятам, че това е добра стъпка. Там обществото не е готово за това, което ние ги тласкаме - да влязат в Европейски Съюз. 80 години към този момент това общество се отравя от учебниците си, които назовават българите турци, татари, монголи, фашисти, окупатори и така нататък А това (присъединяването на РСМ към ЕС) ние тук най-вече го желаем, тъй като 2 млн. българи имаме родственици там. Тя ни е роднинска страна ", уточни той.

Според журналиста Виктор Канзуров е неточност, че настояването българите в РСМ да бъдат включени в конституцията е дефинирано като главно искане от страна на българската страна. Според него главното искане е трябвало да бъде въпросът за историята.

Според Канзуров е необичайно, че реакциите след побоя от страна на РСМ са пристигнали от външния министър Буяар Османи, до момента в който вътрешното министерство в югозападната ни съседка мълчи.

" Основното искане на България етническите българи да бъдат част от Конституцията е доста неуместно да е главно искане. Това дада зелена светлина за начало на договаряния с Европейски Съюз на една шовинистична страна, тъй като самата атмосфера в обществото там разреши това да се случи. И още повече, откакто се случи това пребиване, изкарват какви ли не неща за момчето, които може и да не са истина, а даже и да са истина, те нямат общо с пребиването. Дори прокуратурата призна, че са отправяни нападки на етническа основа. Странно е, че единствено Османи има позиция, не се чува македонското вътрешно министерство. Това е по-скоро измиване на ръце от страна на президента Пендаровски. Мисля, че той е от главните виновници за това, което се случи. Направо, той е направлявал ръцете на нападателя, тъй като той на процедура прикани шовинистите да вземат нещата в свои ръце.

Според Канзуров Русия не движи антибългарската акция в Република Северна Македония, а просто се възползва от настроенията в страната.

Целия диалог вижте във видеото.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР