Абсолютно отговорно разбираме, че актуализация на бюджета трябва да има.

...
Абсолютно отговорно разбираме, че актуализация на бюджета трябва да има.
Коментари Харесай

Корнелия Нинова: БСП няма да отстъпи от добавките от 120 лева за пенсионерите и преизчисляване на пенсиите

" Абсолютно отговорно разбираме, че актуализация на бюджета би трябвало да има. Че не можем да оставим хората на прага на три рецесии и на тежка зима без обезпечаване на средства за пенсионери, за майки, служащи и бизнес, за самоосигуряващи се. Партиите на митинга ни отхвърлиха тези диалози, тъй като сме си правели пиар.

Второ: Още тогава и до ден сегашен предизвестяваме, че ще се случи това, което се случи: плаващи болшинства, безпорядък, липса на решения и взаимни обвинявания.

Трето: Вчера се одобриха две решения с разнообразни болшинства в парламентарната зала. Първото - на всеки пенсионер да се обезпечат по 120 лева за месеците октомври, ноември и декември като антикризисна мярка.

И второ решение - трайно и отсега нататък и след декември - да се преизчислят пенсиите, като една година стаж вместо с коефициент 1.2, да се пресмята с 1.35. Минималната пенсия да стане 370 лева и да се усили прага на оптималната, както и майчинството за втората година да стане 650 лева.Това са решения, признати на две гласувания и безапелационни за парламентарната процедура - признати са.

Прави се опит да се отстъпи от тези решения, да се заобиколи парламентаризмът и те да бъдат модифицирани под някаква форма.

Искам да сме ясни. Ние държим на тях и няма да отстъпим. Не тъй като е напук, а тъй като тези средства са нужни за най-бедните и ощетени хора в страната - пенсионерите и младите фамилии.

Аргументът, че по този метод се взривява бюджетът е безусловно неплатежоспособен. Това е операция на публичното мнение. Разликата в тези решения, както са гласувани и както би трябвало да ги извърши служебното държавно управление, е 453 милиона. Това е допустима сума за събиране. Ето за какво: изтъквам Министерство на финансите от август месец:

" Съпоставени със същия интервал на миналата годна, постъпленията към юни 2021 година нарастват с 3.3 милиарда лева, 15.5 % растеж в приходите. И това е единствено към юни. От юни до края на годината има още 6 месеца. И към този момент събираемостта върви добре ". Служебното държавно управление се хвали, че усилва събираемостта, че има остатък, че има пари в бюджета, от предходната седмица 200 млн. заем.

И могат да съкратят някои разноски в плануванаъа актуализация като да вземем за пример - няма потребност КЕВР да си заплаща милиони бонуси към заплати от 5 хиляди лева

Тези 13 млн. лева могат да отидат за пенсии. Оставаме към този момент с усещане, че някой съзнателно саботира приемането на актуализацията на бюджета. Това отсрочване през целия ден с почивки, с изключителни съвещания е ненужно. Абсолютна непотребна загуба на време.

Ясни са параметрите - 120 лева помощ, антокризисна поради ковида, преизчисляване на пенсиите по този начин, както го е показал служебният кабинет.

И въобще да не ни излизат с приказки, че би трябвало да вземат от едни, с цел да дадат на пенсионерите.

Това бяха Бойковоборисовски похвати - противопоставяй разнообразни класи и управлявай.

Има пари за всички. Всеки опит да се внушава, че би трябвало да се вземе от едни, с цел да се даде на други, е в допълнение разделяне, ненавист и опълчване в българското общество.

Продължаваме да твърдим, че двете ограничения са вероятни, признати са и няма да взривят бюджета. Ще продължаваме да отстояваме тези свои позиции на следващия ден и в идващите дни.

Апелираме към всички - за спокойстяие, разсъдък и отговорност. Ако не престават по този начин, изключително партиите на митинга, не просто ще взривят бюджета, няма да има актуализация. И тогава да се сърдят на себе си. Но ние няма да позволим отговорността да се трансферира върху Българска социалистическа партия.

Да не ни излизат с приказки, че би трябвало да вземат от едни, с цел да дадат на пенсионерите. Това са операции и Бойковоборисовски похвати за делене и противопоставяне

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР