Абсент представлява високоалкохолно питие, което е популярно сред любителите на

...
Абсент представлява високоалкохолно питие, което е популярно сред любителите на
Коментари Харесай

Абсент

Абсент съставлява високоалкохолно пиво, което е известно измежду феновете на екзотичните питиета. Най-често този тип алкохол е оцветен в зелено, само че от време на време и в други цветове.

Абсентът се създава от пелин, копър, анасон, маточина и други билки. Това питието е останало в историята като зелената напитка на Дявола поради голям брой произшествия, които били породени от хора, препили с абсент.

История на абсент

Абсентът има многогодишна история. Хроники сочат, че през осемнадесетото столетие той към този момент е бил прочут на човечеството. Според най-известното изказване негов татко е френският доктор Пиер Ординар, който се намирал в Швейцария. В началото тази подла билкова примес е служела основно като лек при някои заболявания, в това число малария и дезинтерия. С течение на времето обаче били открити и някои спомагателни свойства на субстанцията.

Така в един миг тя се трансформирала в обичано пиво на куп хора. В края на осемнадесети век Швейцария към този момент можела да се похвали с първата фабрика на абсент. По-късно алкохолът почнал да се създава в промишлени количества и във Франция. Напитката станала изключително желана измежду представителите на френската буржоазия. Абсентът обаче имал една негативна черта-почитателите му доста бързо почнали да се пристрастяват към него и безусловно се побърквали след потреблението му.

Състоянието на хората, които привиквали към абсента, се считало за надалеч по-сериозно от това на хората, страдащи от типичен алкохолизъм. Това станало причина привикването към дяволския балсам да бъде наричано абсентизъм. Негодуванието към абсента се обострило още повече през двадесети век, когато той е посочен като първопричинител за редица смъртни случаи. Така да вземем за пример, когато мъж избил цялото си семейство и опитал да посегне и на себе си, държанието му било обяснено тъкмо пристрастяването към абсент. След като този случай станал известен, питието било оповестено за опиат и неразрешено за продажба в редица страни.

Почти век по-късно продажбата му още веднъж е позволена в Швейцария. Години наред се счита, че повода за налудничавото държание, което се следи при консумация на абсент, е съдържащото се в него вещество туйон. Днес обаче немски и американски учени са на мнение, че това вещество е нищожно и не може да му се приписва необикновен психотропен резултат. Според тях държанието на прекаляващите с абсента хора се дължи на най-обикновен алкохолизъм.

Производство на абсент

 Абсентът се прави от Пелин

Абсентът се създава от:

- пелин

- анасон;

- исоп;

- резене;

- ангелика и други билки.

След кипването на пелина се добива течност с изразителен горчив усет. След като бъде подложена на филтрация, тя се трансформира в течност, при която алкохолното наличие възлиза на 82 %. Напитката получава зелен цвят с прибавяне на други растителни артикули или по неестествен път.

Добавя се още вода, която служи за разредител. Случва се последователно абсентът да стартира да трансформира своя цвят. В предишното в напитката са се прибавяли мед и цинк, с цел да се усъвършенства цветът на напитка. Днес производството на абсент се следи деликатно, като съществуват разнообразни техники, които се ползват при приготвянето на напитката. Внимава се доста и за количеството на туйон в напитката. В актуалния свят най-големите производители на дяволския алкохол са Швейцария, Франция, Чехия и Испания.

Поднасяне на абсент

 Поднасяне на абсент

Прието е абсент да се сервира във висока чаша. Върху чашата се закрепва специфична решетъчна лъжица с бучка захар, а от горната страна се излива количество от алкохола. След това бучката се възпламенява и полученият карамел се озовава в питието. В чашата се прибавя лед и може да се долее вода. Все отново тази процедура изисква опит и нараснало внимание поради високия градус на алкохола.

Абсент в кулинарията

Като всяка алкохолна напитка абсентът също намира необятно приложение в приготвянето на коктейли. Той може да се смесва както с плодови питиета, по този начин и с други спиртни напитки. В другите коктейли той бива смесен с:

- бренди;

- джин;

- уиски;

- ликьори;

- перно;

- ром;

- вермут.

Не бива обаче да забравяме, че тази композиция може да бъде както забавна за сетивата, по този начин и рискова, ако се прекали с потреблението на коктейли.

Ползи от абсент

Смята се, че потребните свойства на абсент са по-малко, спрямо негативните му качества. Той има лечебно влияние поради билките, от които се прави. Настойките от пелин се употребяват с лечебна цел от доста време. Те оказват удобен резултат при жълтеница, някои женски проблеми, анемия и ревматизъм.

Приемането на напитката усъвършенства апетита и повлиява позитивно храносмилателната система. Смята се още, че тя работи отпускащо и може да се употребява като афродизиак. Абсентът се употребява още за лекуване на грип, простуда, бронхит. Той има сгряващо и антисептично деяние. Доказано е, че спомага за по-бързото зарастване на повърхностни рани.

Народна медицина с абсент

Абсентът участва в националната медицина на някои западни нации. Според една рецепта бронхит се лекува по-лесно, като се приема примес от прясно мляко (100 мл), абсент (30 мл) и мед (1 ч.л.). Тази напитка облекчава болките в гърлото и спомага за бързото премахване на заседналия секрет.

Според националните лечители компрес с абсент оказва помощ при болки в ставите. Смесете абсент (50 мл), свинска мехлем и вода (100 мл). Получената примес разпределете върху дебела марля. Поставете марлята на болното място и увийте с найлонова торбичка. След това завийте с дреха. След 40 минути премахнете компреса и измийте мястото.

Вреди от абсент

Някои специалисти не престават да настояват, че абсентът е една от най-опасните алкохолни питиета. По думите им с напитката би трябвало да се внимава, защото предизвиква бърза алкохолна взаимозависимост. Според същите потреблението на абсент води до поява на халюцинации, загуба наизуст, припадъци, нервност, нервен смях и др.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР