А лергията е повишена чувствителност и свръхреакция на организма при

...
А лергията е повишена чувствителност и свръхреакция на организма при
Коментари Харесай

Как да противодействаме на алергиите

А лергията е нараснала сензитивност и свръхреакция на организма при взаимоотношение с избрани субстанции от околната среда, наречени алергени. След контакт с тях при алергичните хора нормално следва инфектиране на кожата, синусите, дихателните пътища или храносмилателната система. Това се случва, тъй като влизайки в контакт с алергените, имунната система стартира да създава защитни молекули, наречени антитела. Те предизвикат някои кафези да отделят химични субстанции (като хистамин), които, попадайки в кръвообращението, провокират характерни признаци. Най-често наранени от алергии органи са очите, носа, гърлото, белите дробове, кожата и храносмилателната система.

Алергиите могат да бъдат със сезонни или целогодишни недоволства, а причинителите са на всички места в заобикалящата ни среда - микрокърлежи в домашния прахуляк, полени, храни, козметика и битова химия, ужилвания от инсекти и някои типове медикаменти.

Пролетта е сезон, през който обичайно се обострят някои типове алергии. Това до се дължи на по-дългото време, което сме прекарали на закрито и отслабената имунна система, в резултат на зимните месеци, присъщи с неналичието на слънце и естествени източници на витамини. Сред най-често срещаните признаци на алергия са кожните реакции, възпалението на носната лигавица (познато като алергична хрема/ ринит), обособяване на носен секрет, кихане и кашляне, сълзене на очите, зной.

Алергичният ринит е най-честото срещаното алергично заболяване. Според данни на СЗО визира към 100 милиона европейци, включително 18% от популацията на България.

Симптомите на алергичния ринит се демонстрират след излагане на алергенно влияние и са в следствие инфектиране на носната лигавица. Причинители могат да бъдат дървесните, тревните или плевелните полени, микрокърлежите в домашния прахуляк, епителиите на домашни любимци, плесени и други

Микрокърлежите в домашния прахуляк, познати и с наименованието „ акари “, са невидими с просто око членостоноги, с които разделяме домовете си, без значение дали се стараем да поддържаме изрядна хигиена или не. Най-често те населяват меката мебел, килимите, матраците, спалното долни дрехи или завесите. Акарите са рискови за здравето на сензитивните към тях хора, заради риск от затруднения на дихателни алергии или обострят към този момент съществуващи такива. Микрокърлежите в домашния прахуляк са устойчиви на атмосферни въздействия и оцеляват при съвсем всевъзможни условия, а тяхното елиминиране до неотдавна беше мъчно.

Вече има елементарен и безвреден метод да се преборим и с тях, а по този начин и с дразнещата алергия, която провокират и която утежнява качеството на живота ни.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР