А хмад Масуд обяви, че се надява на мирни преговори

...
А хмад Масуд обяви, че се надява на мирни преговори
Коментари Харесай

Панджшир отхвърли ултиматума на талибаните

А хмад Масуд разгласи, че се надява на мирни договаряния с талибаните, само че съобщи, че неговите сили са подготвени да се бият.

"Искаме да накараме талибаните да схванат, че единственият път напред е посредством договаряния ", разяснява Масуд пред „ Ройтерс”.

По-рано през днешния ден ръководителите на придвижването „ Талибан” дадоха период от 4 часа на Панджшир да се съобщи.

Последната свободна провинция в Афганистан е известна с това, че в никакъв случай не е била завладявана.



Нито руската войска, нито талибаните при предходното си ръководство съумяха да завладяват Долината на петте лъва на Персия, както още я назовават.

"Не желаеме двойна ", съобщи Масуд. "Но аз съм наследник на Ахмад Шах Масуд: "предавам се " не е част от моя речник ".

I just spoke to Ahmad on the phone. He told me: “I am the son of Ahmad Shah Massoud; surrender is not part of my vocabulary.” This is the start. The has just begun.
— Bernard-Henri Lévy (@BHL)
В момента той е събрал забележителна войска в Панджшир, към която са се включили както локални бойци, по този начин и афганистанки военни, отказващи да се предадат на талибаните. Заедно с Масуд са и вицепрезидентът на Афганистан Амрула Салех, както и военачалник Бисмила Хан Мохамади.

Difficult call today w Ahmad Massoud, son of the heroic Ahmed Shah Masoud, who will once again make a stand against terrorism in the Panshir Valley. He will create a safe zone for women, minorities, & Afghan resistance willing to fight for their freedom.
— Rep. Mike Waltz (@michaelgwaltz)
Силите на Масуд удариха първи като след тежки сражения настъпиха в Пул-е-Хесар, Дех Салах и Бану.

Талибаните оповестиха в Туитър, че изпращат забележителен брой бойци към Панджшир.



Пред телевизия "Ал Арабия " Масуд сподели, че няма да съобщи на талибаните регионите, които управлява.

Той прикани за сформиране на всеобхватно държавно управление, което да ръководи Афганистан с присъединяване на талибаните и предизвести, че войната ще бъде "неизбежна ", в случай че те откажат разговор.

“ I stand with my people and I am ready to fight against regime”
— Panjshir_Province (@PanjshirProvin1)
Според „ Ал Джазира” талибаните имат намерение да изпратят делегация, която да се срещне с Масуд, с цел да обсъдят обстановката в Панджшир и да му предложат пост в бъдещото държавно управление на Афганистан.

Много малко евентуално е обаче Салех и Мохамади да се съгласят с каквито и да е отстъпки, които биха сложили Панджшир под талибанска власт.

Говорителят на политическата канцелария на талибаните Мохамед Наим в изявление за телевизия "Ал Хадат " съобщи, че се водят договаряния със Съединени американски щати и други страни във връзка със обстановката в Афганистан. Той също по този начин акцентира, че талибаните нямат връзки с Ал Каида.

⚡⚔️ / Panjshir
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР