А едно време цялото лято ловяхме хубав едър сафрид, спомня

...
А едно време цялото лято ловяхме хубав едър сафрид, спомня
Коментари Харесай

Всичко се обърна, вече няма и риба, оплака се Митко Брадата

А едно време цялото лято ловяхме прекрасен наедрял сафрид, спомня си именитият риболовец

“Всичко се обърка, към този момент и риба няма. Една граца единствено и спорадично се хваща морска гарга. А едно време цялото лято ловяхме прекрасен наедрял сафрид ”. Това описа неофициалният кмет на рибарското населено място Ченгене скеле - Димитър Янчев- Брадата, представен от Труд.

Рибата гарга е с неясно лилав нюанс и е забавна е като нещо което рядко се появява на пазара. Добра е като вкусови качества. Става и за пържене и за печене, само че пържена е по- вкусна, счита Брадата.

Сега в морето има единствено дребна граца, по-дребна от хамсията, която в този момент я няма. Едно време хамсията се ловеше до жътва- 6-ти юли. Започваше размножителен интервал по-късно идваше така наречената “горчивка ”- дребните на хамсията, спомня си Янчев, който е един от най- опитните остарели риболовци и далянджии у нас.

Сега доста съвременен е скорпидът, разяснява още той. Скорпидът е риба, която наподобява на попчето, само че е с огромна уста и отровни бодли, които “парят ” риболовците. Въпреки че наподобява плашещо, скорпидът е извънредно апетитен. Ценно е филето му, което по вкусови качества се приближава напряко до калкана.
Край брега има граца и илария
Пенсионери постоянно прекарват дните в търпеливо очакване на свеж улов на Морска гара. Морето им се отплаща с илария и понякога - с граца, която извънредно до преди 2 седмици всеобщо кълвеше и в затворените от вълнолома води

Рибарите във Варна и на север още се радват на добра слука. Въдичари хващат край буните в града и курортите малък сафрид - граца, на Морска гара - илария, а лодкарите от време на време се връщат цялостни с наедрял сафрид.

Изобилието си изясняват с топлата вода през зимата и чакат богат улов през есента. Пасажите дребна риба, които се задържаха дълго по крайбрежието са естествена храна на чернокопа и лефера, чийто лов на риба ще стартира в първите дни на септември, предвиждат опитни в занаята.

Рибарите не са обезпокоени от слуховете за замърсяване на водата и са безапелационни, че в този момент в морето има повече риба от предходната година.

Пресният наедрял сафрид на борсата във Варна в този момент върви по 10 лева килото, колкото е и чернокопът, само че той по-рядко се намира. Двойно по-евтини са грацата и цацата, които са най-евтините оферти на търговците.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР