Българската пророчица Ванга е считала този ден не просто за

...
Българската пророчица Ванга е считала този ден не просто за
Коментари Харесай

Празнуваме Деня на Европа и День Победы в сянката на изборите

Българската пророчица Ванга е смятала този ден не просто за празничен, а за свят, тъй като от него зависило дали ще живеем в мир и единодушие

Денят на Европа ще бъде маркиран в сянката на евроизборите, оповестява Българска телеграфна агенция. Нова телевизия пък осведоми, че 9 май е отдаден на мира и единството на Стария континент, а в това време и напомня, че точно на тази дата се отбелязва годишнината от историческата Декларация на Шуман, която би направила война сред европейските нации немислима. 

На този ден означаваме и окончателната капитулация на хитлеристка Германия във Втората международна война.

Тази заран президентът на Русия Владимир Путин поздрави своите сътрудници от Оперативно-наблюдателно дело - Армения, Беларус, Казахстан, Киргизстан, Таджикистан, Туркменистан и Узбекистан, пристигнали в Москва на Деня на успеха като почетни посетители. Държавният глава, който през вчерашния ден встъпи в своя пети мандат, сервира цветя и на постаментите на героите в Александровската градина.

В София честванията стартират от сутринта пред Паметника на Незнайния войник. Пред президентството ще бъде издигнато и знамето на Европейския съюз.

На 9 май в календара се отбелязва Денят на Европа, отдаден на Декларацията Шуман от 1950 година, написа Българска телеграфна агенция. Историческият проект е предложение за слагане на френското и западногерманското произвеждане на въглища и стомана под общо управление, което по-късно ще се трансформира в Европейски съюз. По-малко от месец преди изборите за Европейски парламент, какво ни чака в този Ден на Европа, пита Европейският нюзрум, платформа платформа за съдействие сред 23 европейски новинарски организации, измежду които е и Българската телеграфна организация.

" 9 май, Денят на Европа, е освен незабравим ден, само че и ден, в който да помислим за нашето общо бъдеще. Близостта на този ден до изборите го прави по-значим от всеки път ", изяснява Европейският парламент в известие за медиите. 

Датата 9 май е отдадена на историческата декларация на френския външен министър Робер Шуман от 1950 година за основаването на Европейската общественост за въглища и стомана, която по-късно се трансформира в Европейския съюз. От 1985 година насам този ден се отбелязва с тържества и празненства в цяла Европа.  

В Деня на Европа през 2024 година повече от 60 града ще осветят емблематични здания и монументи в опит да подчертаят смисъла на гласуването. " Използвай гласа си. Или други ще решат вместо теб ": лозунгът на акцията на Европейския парламент и знамето на Европейски Съюз със синята звезда ще бъдат прожектирани върху монументи в нощта на Деня на Европа - измежду тях са Колизеят в Рим, " Гран Плас " в Брюксел, до моста " Самюъл Бекет " в Дъблин, кметството на Вилнюс и президентския замък в Братислава.

" С тези илюминации, които се организират в градове из целия континент, Европейският парламент и националните и локалните управляващи работят дружно, с цел да изпратят единно обръщение до 440 милиона европейски жители за смисъла на тези европейски избори за бъдещето на всички ", се споделя в изказването на Европейския парламент.

Тъй като светлинните спектакли са на обществено място, те са ориентирани към всеки човек, а освен към тези, които имат право да гласоподават. 

Между 6 и 9 юни жителите на Европейски Съюз ще се явят в изборните секции, с цел да гласоподават за 720 членове на Европейския парламент. През октомври предходната година Агенцията на Европейски Съюз за киберсигурност към този момент прикани за зоркост преди изборите през юни, като съобщи, че " акциите за манипулиране на информацията са считани за огромна опасност за изборния развой ".

Дезинформацията и пропагандата бяха предмет на разискване в навечерието на изборите, както и в обществените медии. Според специалисти извънредно десните популистки партии са надалеч пред обичайните си противници в конкуренцията за вниманието на гласоподавателите в обществените медии, където дезинформацията всява боязън и яд към основни въпроси на европейските избори.

Честванията на Деня на Европа засягат сферите на изкуството, културата, политиката и други. Чрез музика, танци, полемики, прожекции и други формати хиляди хора означават мира, единството и европейската концепция. Държавите членки и кандидатките за участие провеждат празненства в голям брой градове, постоянно в съдействие с национални структури, институции на Европейски Съюз или гражданското общество.

Европейската комисия и Европейският парламент към този момент отвориха вратите си за заинтригувани гости в Брюксел на 4 май и в Страсбург на 27 април. За първи път Европейският парламент ще означи Деня на Европа в постройката си в Люксембург със " село на демокрацията ", културни представления и нова галерия Europa Experience, която ще бъде открита за обществеността на 9 май.

В Италия, за първи път от основаването на Деня на Европа, три исторически италиански села ще бъдат осветени в синьо. Ключово събитие ще се организира на римския площад " Кампидолио " с спор, четения и музика.

За да означи Деня на Европа, испанският министър на външните работи, Европейския съюз и съдействието Хосе Мануел Албарес ще взе участие в събитието " Защо е значима Европа " на 8 май в Мадрид, с осъществяване на химна на Европейски Съюз " Ода на насладата " от Филхармоничния оркестър и разговори за въздействието и бъдещето на Европейски Съюз.

В Словения тази година с Деня на Европа ще бъдат маркирани и 20 години от участието в Европейски Съюз. Основното честване на годишнината ще се състои на 9 май на Площада на Европа, половината от който е в Италия, а другата - в Словения. Преди 20 години тогавашният министър-председател на Словения Антон Роп и тогавашният ръководител на Европейската комисия Романо Проди отброиха на площада секундите до присъединението на Словения към Европейски Съюз.

В българската столица София посетителите ще имат опция да опитат локални храни и питиета от страните - членки на Европейски Съюз, и да се насладят на музика и танци от разнообразни елементи на Европа. Като част от фестивала LUNAR, светлинно 3-D шоу ще освети Двореца-Национална художествена изложба.

Кандидатката за участие в Европейски Съюз Албания също чества Деня на Европа всяка година. На 4 май в Шкодер започва Седмицата на Европа, която е отдадена на приобщаването, многообразието и правата на индивида. Седмицата на Европа ще приключи на 9 май с Панаир на Европа в албанската столица Тирана.

В немския град Ахен по традиция церемонията по връчването на Международната премия " Карл Велики " за заслуги към Европа се организира в деня на Възнесение Господне. Тази година Възнесение Господне също се пада на 9 май.

За първи път премията е присъдена през 1950 година Тази година тя ще бъде връчена на основния равин Пинхас Голдшмит, който е ръководител на Конференцията на европейските равини, и на еврейския народ в Европа.

Според управителния съвет на Дружеството за отсъждане на интернационалната премия " Карл Велики " в Ахен премията се присъжда на Пинхас Голдшмидт " като самопризнание за изключителните му старания за поощряване на мира, правото на всички нации на самоопределяне, европейските полезности, толерантността, плурализма и разбирателството и като самопризнание за забележителния му ангажимент към междурелигиозния и междукултурния разговор ".

Председателят на Борда на шефовете на премията " Карл Велики " Юрген Линден акцентира, че премията " Карл Велики " не заема позиция по спора в Близкия изток, само че поддържа мнението на избрания за лауреат Голдшмит, който приканва за дълготрайно преустановяване на огъня, дълготраен мир и ценене на правото на народите на самоопределяне.

Миналогодишният притежател на премията беше украинският президент Володимир Зеленски.

От 2008 година насам младежката премия „ Карл Велики “ се връчва два дни преди премията „ Карл Велики “. Всяка година Европейският парламент и Международната фондация за премията " Карл Велики " афишират конкурс, ориентиран към младежи на възраст сред 16 и 30 години във всички страни членки, които интензивно вземат участие в оформянето на Европа и предизвикват европейското съгласие. 

Тази година " Систърхуд патуейс ", план от Литва, който има за цел да се бори с насилието против дами в Прибалтика, завоюва младежката премия " Карл Велики " - и получи парична сума от 7 500 евро.

Телеграм каналът „ Записки Ванги “ пък напомня, че Ванга е смятала День Победы не просто за празник, а за заветен в памет на геройския героизъм на бойците, отдали своя живот. Тя казвала, че паметта за тях би трябвало да е безконечна, с цел да не се повтарят грешките от предишното и с цел да живеем в мир и единодушие.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР