А ако заразата по прасетата беше опасна за хората? Този

...
А ако заразата по прасетата беше опасна за хората? Този
Коментари Харесай

България - държава тип "заден двор"

А в случай че болестта по прасетата беше рискова за хората? Този очевидно риторичен въпрос може да си зададе всеки, като следи разрастването и разпространяването на заболяването и като види какви са реакциите на властта. Дълго време те се свеждаха единствено до половинчати ограничения, с непрекъснатите уверения, че популацията няма да бъде наранено, тъй като вирусът не го поразява - стига даже инфектирано месо да бъде обработено на висока температура.

Такива успокоения са нагли. Защото от седмици наред страната е в небивала рецесия поради напредващата зараза от африканска чума по прасетата. И едвам когато ситуацията стана неудържимо, започнаха да се ползват ограничения, които би трябвало да са взети още преди най-малко година. А засегнати ще бъдат всички българи. Онези, които гледат животни в дворовете си - директно. Останалите ще бъдат ударени с растящите цени на месото и на саламите.

Заразата по свинете може и да се назовава африканска, само че в България си е най-обикновена държавна чума, докарана от мрачно безхаберие, неуважение и индиферентност към работата, която служителите би трябвало да правят. В последните дни чухме не едно и две самопризнания какво е било пропуснато, какво е трябвало да се направи, само че не е било свършено. Или не е било свършено както би трябвало.

 

Но отговорност не поема никой

 

Накрая съгласно премиера отговорни за казуса се оказаха безотговорни румънски туристи.

В разгара на пожара, заплашващ да излезе отвън надзор, след седмици безмълвие министър-председателят се втурна персонално да го потушава. След като обитаемоте места в цяла една област като Пазарджик се оказаха в карантинна зона и би трябвало да заколят прасетата в персоналните си стопанства, напълно естествено започнаха митинги. Те бързо обгърнаха прилежащи области, последваха блокади на пътища. Както нормално прави в такива случаи, Борисов приложи познатата хватка - страната ще извади едни пари и ще обезщети притежателите на закланите и прибрани във фризери и буркани или пък загробени животни. Засега - " по 300 лв. на двор " за стерилизация и заричане за малко прасе през пролетта от огромните свинекомплекси.

Само че този път харизмата не сработи, колкото и патетично премиерът да обясняваше, че му се къса сърцето.   " Да не би да раздава свои пари?! Нашите пари раздава! ", ядно разясниха протестиращи в Сливенско. Откъде ще дойдат парите, по този начин и не се доразбра - разчита се на помощ и от Европейския съюз. Същият този съюз, чийто комисар по опазване на здравето и сигурност на храните каза още преди рецесията да се разрасне: " Пикът на болестта е брилянтен образец за това, че в България не е направено доста, с цел да се избегне тази обстановка. Тъжно ми е да чуя тази вест. И до момента в който чакаме формалните резултати от следствието, мога единствено да отбележа, че това се случи, тъй като някой е бил нехаен, не си е приключил работата както би трябвало и не е внимавал ".

Това бе казано на 26 юли. Оттогава до момента към този момент са наранени най-малко 5 големи свинекомплекса, в които би трябвало да се унищожат над 100 хиляди животни. Санитарните зони към комплексите бяха увеличени на 20 километра и по този начин в тях попаднаха на процедура всички области в Североизточна, Северна Централна, Южна Централна и Югоизточна България.

Съпротивата против насилствените ограничения от своя страна

 

докара до ново опълчване

 

- огромните производители против селската традиция. Представители на сектора желаеха още по-строги ограничения, призоваха за оповестяване на бедствено състояние в цялата страна и за очистване на развъждането на свине в по този начин наречения " заден двор " без нужните ограничения за биосигурност.  България в действителност задоволява към половината от потребностите си от свинско. Останалото е импорт, основно за производителите на салами. В огромните свинекомплекси има около 600 000 свине, а годишно в тях се отглеждат към 1.4 милиона. Разбира се, този брой към този момент е доста понижен. Колко обаче са животните, отглеждани в задния двор, освен това в много случаи доста на брой - никой не знае.

И това е единствено първият неуспех на страната и на нейните служители. Още когато преди две години стана действителна опасността африканската чума по свинете да стигне до страната ни, би трябвало да е направена регистрация на всички животни и на изискванията, в които се гледат. Единственият резултат от оповестените добри намерения към този момент е, че главният брой огнища на болестта е в стопанства вид " заден двор ", в които животните не са регистрирани. Каквито и пояснения да се дават в този момент, като липса на ветеринарни лекари, ниско възнаграждение, е ясно, че Българската организация за сигурност на храните (БАБХ) е проспала превантивните ограничения. Законът разрешава в персонални стопанства да се отглеждат до 5 свине, а има случаи и над 50, споделя зам.-министърът на земеделието Янко Иванов. Тогава

 

за какво никой не се е грижил да се съблюдава законът?

 

Защо не са взети обикновени ограничения? Зам.-министърът, нарочен да се изяснява, призна и за други провали на страната. „ Не успяхме да редуцираме популацията на дивите прасета. Без това няма по какъв начин да се случи. Нормално годишният отстрел във всяка страна доближава от 40 до 60% от поголовието. Когато има болест, рекомендацията е да се редуцира фрапантно популацията и тя да стигне 0,3 животни на квадратен километър. Ние не успяхме да реализираме в продължение на последните 3 години даже плановия годишен отстрел.  Дори се стигна до противоположното - да се усили броят, а не да се понижи ". Всъщност опитът да се спре проникването на диви прасета от Румъния се сведе само до една рехава ограда по сухоземната граница, която, като се изключи че глътна пари, стана обект на насмешки.

Друг неуспех съгласно зам.-министъра са комуникацията и информирането на обществеността. Е, сега неуспех с информираността към този момент няма, но я няма комуникацията, тъй като доверието на хората във властта е тотално разрушено. Едва от към десетина дни Министерството на земеделието и БАБХ започнаха да популяризират клип по какъв начин се придвижва африканската чума и какво съставлява. Вече го има и по публичните медии. За съпоставяне Гърция, край чиято граница от българска страна още няма открити огнища, към този момент забрани вноса на свинско от България, както и на храни със свинско от туристите, и стартира огромна акция какви ограничения би трябвало да вземат стопаните, които отглеждат свине.

 

Вместо да се сърди на румънците, Борисов да си види служителите

 

В публицистичната поща  дойде умиляващ имейл от Агенция " Пътна администрация " (АПИ). Текстът гласи, че организацията съблюдава всички разпоредени ограничения за стерилизация на граничните пунктове и паркинги към оживените пътища. Има и фотоси на хора в защитно облекло, които обикалят с дребна ръчна пръскачка паркинг край автомагистрала. Но тази болест не пристигна от нищото. Чакаме я от две години. Знае се, че пикът й е през летните месеци. Знае се, че туристическият поток по автомагистралите и пътищата става извънредно натоварен. Нима не можеше да се вземат предварителни ограничения? Например ежедневно разчистване на отпадъците и по-късно дезинфекциране на крайпътните паркинги, на паркингите на бензиностанциите? Всички прелестно знаем, че множеството крайпътни паркинги са превърнати в бунища, че компаниите, които имат контракти за поддръжка, въобще не се занимават с това. Да се пускат сходни пиар картинки в този момент, когато болестта е тук, е жалко.

Вицепремиерът Томислав Дончев, виновен за щаба по епизоотии, отдаде разпространяването на заболяването на хората от " задните дворове ", които криели прасетата и даже ги карали незаконно оттатък неразрешените зони.

 

Дончев събра щаба, с цел да си поговорят,

 

едвам откакто половин България към този момент бе пламнала.

В Русенско, където са изумени и четирите огромни свинекомплекса, се наложи незабавно да се избира нова площадка за загробване на избиваните десетки хиляди животни.  В отговор до в. " Сега " за какво не се употребяват екарисажите и мобилните инсинератори, от БАБХ дадоха отговор: " Използването на инсинератори ще удължи времетраенето на процеса по неутрализиране на инфектираните трупове и биологичните маси. Транспортирането на инфектирани трупове и материали би основало риск за разпространяване на болестта. По тази причина се ползва загробването като способ за неутрализиране ". И нито дума за изсипаните милиони за инсинератори в две компании, които в този момент са неизползваеми. 

Става дума за каскада от непросветеност, несвършена работа, безхаберие.

Впрочем, приказките на Борисов за румънските туристи провокираха с изключение на подигравка у нас и гневната реакция от съседите. А откакто отложиха периода за прасетата в дворовете в Пазарджишко, като нищо ще го отсрочат и на други места. Да речем - до след локалните избори. И без това, изясняват от властта, кметовете избягвали съществени ограничения, тъкмо поради вота наесен.  Такава е картината в страната вид " заден двор ". В задния двор на Европейски Съюз вилнее чумата на некомпетентния тъпанар.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР