а 15 август православната църква отбелязва един от 12-те най-големи

...
а 15 август православната църква отбелязва един от 12-те най-големи
Коментари Харесай

Успение Богородично в Троянския и Бачковския манастири

а 15 август православната черква отбелязва един от 12-те най-големи християнски празници Успение на Пресвета Богородица или Голяма Богородица.

На празника в София Негово Светейшество патриарх Неофит отслужва Света литургия в храм "Св. Александър Невски ".

"Младите по площадите да бъдат рационални. Всичко да бъде с добър резултат ", съобщи в отговор на въпрос на БГНЕС Негово Светейшество българският патриарх Неофит преди да отслужи Света литургия в храм "Св. Александър Невски ".

"Всичко, което ни е свързвало със живота на Св. Богородица, е доста скъпо за нас, тъй като тя е един превъзходен образец на смирение, на волята Божия, примирение и лоялност към своя възвишен наследник. Честит празник ", съобщи Негово Светейшество.

Хиляди хора събират през днешния ден в Троянския манастир макар епидемиологичната конюнктура.

Там ще бъде спазена вековната традиция. Единствено в този ден чудотворната икона на Света Богородица Троеручица ще напусне манастира. Тя ще бъде пренесена с литийно шествие до параклиса на мястото, където е направила първото си знамение още през 16 век.



Бачковската света обител /Бачковския манастир/ посреща огромният християнски празник "Успение на Пресвета Богородица " напълно видоизменен.

Това сподели пред Българска телеграфна агенция архимандрит Григорий.

Изцяло актуализирани са дворовете, храмовете, иконостасите, стенописи, икони. Новият свещеник дядо Сионий работи с необятен обсег за възобновяване на цялата света обител в Бачково. Всяко кътче, всеки сантиметър. В момента се възвръщат към 100 обекта по едно и също време.

Стари хранилища, които са напълно единствено от камък и дърво са актуализирани, реставрирани и превърнати в приемни салони - зала за прожекции, където от скоро непрекъснато се излъчва филм за основаването на манастира. И изложбена зала, в която са изложени над 100 неповторими и извънредно скъпи икони на наши иконописци и иконографи. А също и дърворезбовани кръстове, невероятна направа на български майстори дърворезбари. В централният храм са инсталирани специфични инкрустирани сребърни кандила, такива няма да видите другаде, споделя отец Григорий. В храм "Свети Никола " напълно са реставрирани иконите и целият иконостас.

В момента се довършва главния ремонт и на остарялата столова от северната страна на храма, до кухненската част. Храм "Вси светии ", който се намира до игуменарната, също е освежен, там екип от 5-6 зографи от Бургас изографисват всички икони. Същият екип изографисва напълно и на ново ремонтиращата се столова в южния двор, която е голяма за тържествени събирания на празници и може да посреща към 200 индивида. Възстановен е още покрива на монашеският параклис, следва и възобновяване вътре. Също по този начин в края на тази година стартира и главен ремонт и на западното /монашеското/ крило на манастира.

"Няма място, където да не е пипнато, няма квадратен метър, който да не измит и възобновен, по този начин работи дядо Сионий. Той е необикновен гений и същински строител. Видях по какъв начин с часове се преобразява едно място, една света обител. " сподели с удивление отец Григорий. И добави, че за това се желае доста религия и интелектуалната сила, която идва от сърцето, а за това се желае доста обич, която пък идва от вярата.

Тази година за това, че празника "Голяма Богородица " е в почивен ден се чака в Бачковският манастир да дойдат двойно повече, по отношение на предходната година, вярващи християни от цялата страна, които да се поклонят и да измолят амнистия и помощ от Божията майка. Специалните богослужения започнаха нощес, не престават през днешния ден със Света литургия. За празника църковните песнопения се извършват от 12 професионални артисти от София.

Заради пандемията от ковид в обителта ще се следи за прецизно съблюдаване на противоепидемичните ограничения - носене на маска и съблюдаване на отдалеченост от 1,5 м. Отделно чиновници на манастира непрекъснато ще дезинфекцират със алкохол иконите, които се допират от поклонници, както и дървените елементи, до които се допират вярващите. Тази година поради епидемията няма да се раздава и курбан.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР