99 са фирмите длъжници към общинската хазна в Банско с

...
99 са фирмите длъжници към общинската хазна в Банско с
Коментари Харесай

Скандално: Те имат хотели, но не плащат!

99 са компаниите длъжници към общинската хазна в Банско с неуредени обществени отговорности над 5000 лева Това сочат обновените данни за компаниите длъжници на курортната администрация все още. Общите отговорности на неточните платци възлизат на над 5 млн. лева Сред тях са компании – притежатели на хотели, обособени обекти в жилищни комплекси, търговски обекти, земи и други.

Справката сочи, че 20 от неточните платци са с над 100 000 лева открити обществени отговорности. Най-големият дебитор към общинската хазна си остава компания „ Добринище ски “, която с изключение на лифта в курортното градче е притежател и на хотел „ Добринище “, хижа „ Гоце Делчев “ и хижа „ Безбог “, а отговорностите й възлизат на 574 679 лв.. Спрямо миналата година тя е стопила част от налозите си и през актуалната те са с 66 899 лв. по-малко, спрямо 2019, когато са били 641 578 лева Фирмата е оповестена в неплатежоспособност, от няколко години е в ръцете на синдик, написа struma.bg.

От Търговския указател излиза наяве, че през месец май съдът е одобрил направен от синдика лист с признати вземания на Национална агенция за приходите. През годините против компанията са формирани редица изпълнителни каузи поради непокрити отговорности. Сред взискателите е и община Банско, която също е дала компанията на съдия-изпълнител.

Сред огромните длъжници си остава и компания БД ТУРС ООД, която е притежател на оповестения преди няколко години в неплатежоспособност, а след това и комплициран на тезгяха от съдия-изпълнител хотел „ Танне “. Неговите отговорности към курортната хазна са се нараснали с над 15 хиляди лв. и все още са 443 857 лева

„ Банско Тур” ЕООД, притежател на хотел „ Тринити”, също е със обилни отговорности към общинската хазна, възлизащи на 186 347 лв..

Фирма „ БИ ДИ БИ 6” ООД, представлявана от осем великобритански жители, също е измежду длъжниците на хазната на община Банско, само че през актуалната година е съумяла да погаси близо 60 хиляди лв. от отговорностите си и все още те са в размер на 102 367 лв..

В черния лист е и компанията на банскалията Емил Балев и съдружника му Виктор Константинов „ Би Пи-21 “ ООД, която е с неуредени обществени отговорности в размер на 161 896 лв..

Тя също е дадена на съдия-изпълнител от локалната администрация и част от имуществото на притежавания от тях апартаментен комплекс в курорта е оповестено на обществена обмен. Фирмата е понижила отговорностите си с близо 30 хиляди лв., само че към момента е измежду огромните длъжници. Балев се спряга като един от най-големите предприемачи в страната и името му попада като шеф или съучастник в редица компании.

Той е декларирал капиталови планове и в разложкото село Баня, където посредством компанията си „ Банско Терме “ ЕООД има намерение да построи на мястото на някогашните оранжерии величествен рекреационен комплекс, който ще носи името „ Спринг валей треме “. За желанията му стана ясно преди към две години, само че строителство към момента не е стартирало.

Другият огромен дебитор е „ ГБ Британия Сейнт Дейвис “ ЕООД, представлявана от великобританеца Найджъл Хоул. Нейните отговорности са се нараснали съвсем двойно. Миналата година тя бе в черния лист със отговорности от 256 444 лв., а тази са съвсем двойно повече и възлизат на 456 360 лева Фирмата също е в ръцете на съдия-изпълнител.

Със отговорности от 141 449 лв. в черния лист е и „ ЕМ БИЛД Инженеринг” ЕООД, която се съставлява от Ивайло Иванов, а като съдружници попадат имената на разложкия предприемач Николай Божанов и Катерина Божанова, както и софийското сдружение „ Истейт Инвестмънт БГ “ ЕООД, която е с най-голямо дялово присъединяване, а като шеф и едноличен притежател на капитала е вписан Георги Тенев.

Сред неточните платци със обилни отговорности към общинската хазна от 551 126 лв. е „ Манхатън Груп “, притежател на хотелски комплекс „ Сапфир Резиденс”. Нейните отговорности са се нараснали фрапантно и към този момент са 551 126 лв. спрямо предходната година, когато са били 171 506 лв..

Списъка оглавяват още „ ФОУР груп” ООД, която дължи 185 859 лв. за притежавана от нея земя в местността Момин гроб, също дадена от община Банско на съдия-изпълнител. Дружеството е с задгранично посланичество в лицето на испанците Хосе Гонзалес и Мигел Алварес и още четири испански компании като съдружници.

„ СИТИ строй 1” ЕООД – със отговорности от 152 359 лв., и „ Пирин турс” ЕООД, стопанисваща хотел „ Нарцис” и със отговорности от 242 107 лв., също са с неуредени обществени отговорности към община Банско. Собственикът на хотел „ Родина “ – „ Родина екскурзиант 97” АД, също за поредна година има солидни отговорности, възлизащи на 238 214 лв., и още веднъж е в листата на длъжниците. Сред огромните такива е и „ Ди Ем Ди Дивелопмънс “, която също се съставлява от чужденци – шестима ирландски жители. Непогасените обществени отговорности на компанията възлизат на 183 635 лв..

Със отговорности над 100 хиляди лв. са още „ Фин Ин 64 “ ЕООД, „ Грато Инвестмънт “ ООД, „ Ес Ти Си Билдинг груп “ ООД, „ Пирин Спрингс Мениджмънт “ ЕООД и „ Шамрок Девелъпменс “ ЕООД.

Все още не е освежен описът на физическите лица, които са с неуредени обществени отговорности над 5000 лв.. Миналата година той беше надалеч по-кратък от този на компаниите и в него бяха вписани 14 лица. Сред тях бяха и наследниците на огромния български стихотворец Никола Вапцаров – Никола, Светла и Борис Вапцарови.

През миналата година отговорностите им към общинската хазна възлизаха на общо 163 499 лв.. Те бяха за неплатените налози на хотел „ Шато Вапцаров “, магазин в центъра на Банско и постройка на ул. „ Пирин “. Техните имена от дълго време са в черния лист, а дали не престават да бъдат, ще се разбере след актуализиране на данните.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР