90 секунди до края на света: с оглед на нестабилната

...
90 секунди до края на света: с оглед на нестабилната
Коментари Харесай

Учени: 90 секунди до края на света

90 секунди до края на света: предвид на нестабилната обстановка в света откривателите предизвестяват за световна злополука. Учените от " Бюлетина на атомните учени " за втора поредна година оставят символичното време до края на света на 90 секунди, както оповестиха във Вашингтон.

Миналата година откривателите за първи път сложиха стрелките на по този начин наречения " Часовник на Страшния съд " на 90 секунди преди среднощ - " по-близо до световна злополука от всеки път ", съобщи президентът на " Бюлетина на атомните учени " Рейчъл Бронсън. А рисковете не престават с неотслабваща мощ.
 Снимка АП / Българска телеграфна агенция

" Войната в Украйна носи непрекъсната опасност от нуклеарна ескалация, а нападението от 7 октомври и войната в Газа са още един образец за ужасите на актуалната война, даже и без нуклеарна ескалация ", съобщи Бронсън. " Страните, които разполагат с нуклеарни оръжия, извършват стратегии за рационализация, които могат да доведат до нова конкуренция в нуклеарното въоръжаване. " Освен това Земята претърпява най-горещата година от началото на записите. Наблюдават се всеобщи наводнения, пожари и други бедствия, свързани с климата, а неналичието на поредни дейности против изменението на климата заплашва милиарди човешки животи и средства за прехранване.
 До 10 година два пъти повече хора ще живеят тук-там, където дефицитът на вода ще бъде извънредно сериозен. Снимка ЕПА/БГНЕС

Александър Глейзър от известния американски университет „ Принстън “ се стопира на президентските избори в Съединени американски щати тази година. При всеки избор в Съединени американски щати се повдига въпросът за голямата власт на американския президент, който има изключителното право да употребява нуклеарно оръжие в границите на няколко минути. " Според нас това постоянно е било доста рисково решение. "
 Доналд Тръмп. Снимка АП/БТА

На 5 ноември в Съединени американски щати ще бъде определен нов президент. Досегашният президент от Демократическата партия Джо Байдън желае да се кандидатира за втори мандат. В предварителните избори за президентската кандидатура са останали единствено двама претенденти на републиканците - единият от тях е някогашният президент на Съединени американски щати Доналд Тръмп.
 Сателитна фотография на бункера, в който се допуска, че Сирия създава атомна бомба.

Символичната позиция на " Часовника на Страшния съд " се афишира един път годишно. През 2020 година часовникът за първи път беше алегорично подложен на 100 секунди до среднощ, а през 2023 година - на 90 секунди до среднощ. Според откривателите затова рискът човечеството да се затрие посредством нуклеарна война или самопричинено световно стопляне е по-голям от всеки път, откогато часовникът е фиктивен през 1947 година

Преди януари 2020 година двете най-ниски стойности на Часовника на Страшния съд са били през 1953 година (когато часовникът е бил надъхан на две минути до среднощ, откакто Съединени американски щати и Съветският съюз стартират да тестват водородни бомби) и през 2018 година, откакто международните водачи не съумяват да се оправят с напрежението, обвързвано с нуклеарните оръжия и изменението на климата. През други години времето на Часовника е варирало от 17 минути през 1991 година до 2 минути и 30 секунди през 2017 година

На 24 януари 2018 година учените реалокираха часовника на две минути до среднощ въз основа на най-големите закани в нуклеарната сфера. Учените обявиха, че за последните стъпки на Северна Корея под управлението на Ким Чен-Ун и администрацията на Доналд Тръмп в Съединени американски щати: " Хиперболичната изразителност и провокативните дейности на двете страни усилиха опцията за нуклеарна война по случайност или неточност в изчисленията ".

Часовникът беше оставен неизменен през 2019 година заради двойната опасност от нуклеарни оръжия и изменението на климата, както и заради казуса, че тези закани " се изостриха през миналата година от засиленото потребление на осведомителна война за подкопаване на демокрацията по света, което ускорява риска от тези и други закани и слага бъдещето на цивилизацията в изключителна заплаха ".

На 23 януари 2020 година Часовникът е изместен на 100 секунди (1 минута и 40 секунди) преди среднощ. Изпълнителният ръководител на Бюлетина, Джери Браун, съобщи, че " рисковото съревнование и неприязън сред свръхсилите усилва вероятността от нуклеарен удар... Изменението на климата единствено задълбочава рецесията. " През 2021 и 2022 година настройката " 100 секунди до среднощ " остава непроменена.

На 24 януари 2023 година часовникът е изместен на 90 секунди (1 минута, 30 секунди) преди среднощ, което е най-близката му конфигурация до среднощ от основаването му през 1947 година Тази промяна значително се дължеше на риска от нуклеарна ескалация, който породи вследствие на съветското навлизане в Украйна. Като други аргументи бяха посочени изменението на климата, биологичните закани като COVID-19 и рисковете, свързани с дезинформацията и деструктивните технологии.
  Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР