90% от протоколите в София се оказаха сгрешени и това

...
90% от протоколите в София се оказаха сгрешени и това
Коментари Харесай

Напрежение и забавяне заради грешки в протоколите от столичните РИК

90% от протоколите в София се оказаха сбъркани и това забави предаването им в районните изборателни комисии в залите " Арена Армеец " и " Фестивална ".

Пред " Арена Армеец " всичко към този момент е умерено и нищо не припомня за събитията от тази нощ, когато, изключително след 22 ч, започнаха да идват всеобщо представители на СИК и да предават протоколите, като се стигна до скупчване на хора.

Вече няма напрежение и пред " Интер Експо Център ", където се обработваха протоколите от обитаемоте места на София - област и денем имаше огромно скупчване на хора.

Първите представители на секционни изборни комисии бяха тези с мобилните урни за карантинирани хора и болните в коронавирус отделенията. Те дойдоха в " Арена Армеец " за предаване на изборните бумаги малко след 20 часа нощес. Въпреки това, им се наложи да чакат.

Председателите на районните комисии обясниха, че грешката е на самите членове на секционни комисии, тъй като те нямат право преди 20 ч да изваждат бюлетините от изборните кутия и да откриват резултати.

След среднощ пред залата пристигнаха кандидат-депутатите Мая Манолова и Никола Вапцаров, които насочиха рецензия към прозрачността на обработка на протоколите.

Тук сме, тъй като Никола Вапцаров, претендент за депутат от листата на " Изправи се! Мутри вън! " безусловно беше изхвърлен с полиция от зала " Арена Армеец ", тъй като е изискал да види по какъв начин става приемането на бюлетините на протоколите и по какъв начин те се вкарват в базата на осведомително обслужване, сподели Мая Манолова.

От Районната изборна комисия обясниха, че претенденти за народни представители не се позволяват в залата за обработка на протоколите. По-късно в " Арена Армеец " бяха признати двама покровители на групировката.

Иначе мненията за организацията на процеса по приемане и култивиране на протоколите бяха спорни.

Опитаме се, неведнъж има споделям, само че самия обход и надзор на такава повърхност е доста сложен, сподели Валери Цолов, ръководител на 25-та РИК София.

В " Интер експо център " в столицата, където се обработват протоколите от Софийска област също имаше проблеми с дистанцията и огромното скупчване на хора.

Представителите на РИК по закон имат 48 часа, с цел да показват обработените протоколи пред ЦИК.

Репортери: Зоя Велинова, Карина Караньотова
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР