9 организации, които се занимават с организирането на фермерски пазари

...
9 организации, които се занимават с организирането на фермерски пазари
Коментари Харесай

Фермерските пазари скочиха срещу забраната за продажба на животински продукти

9 организации, които се занимават с организирането на фермерски пазари в страната, се оповестиха срещу заповед на БАБХ за възбрана на пазарите и продажбата на животни и артикули от тях по време на проведените от тях събития. Против тази заповед се оповестиха от Кооперация „ Хранкооп – София ”, уредник на фермерски пазари в София и страната, Елмазови ООД – фермерски пазар „ От БГ ” – Габрово, Фондация „ Пендара ” – гр. Пловдив, Фермерски и занаятчийски пазар „ КоренЯк ” – гр. Стара Загора, Фермерски пазар Варна, Фондация „ Добруджа – история, обичаи, просвета ”, фермерски пазари в Добрич,  Шумен, Варна, Фондация „ Ямбол – усет и обичаи ” – гр. Ямбол, Фермерски пазар „ Натурално ” – гр. Пловдив, Фондация „ Биоселена ” – фермерски фестивал „ Произведено във фермата “, София.

Според тях след публикуването на заповед РД11-2661/10.11.2023 година на БАБХ,  няколко уредници на фермерски пазари са получили наставления да не се позволяват производители с артикули от скотски генезис, в това число месни, млечни, яйца, даже мед и пчелни артикули, макар че всички са публично регистрирани и са под надзор от БАБХ.

„ С издадената заповед е налице цялостна възбрана, която визира и производителите с  регистрирани индустриални обекти, открити правила за биосигурност,  писмено засвидетелствуване и следене на продуктите. Същите тези  производители оферират своите артикули свободно и законно в магазинната мрежа на територията на цялата страна, точно заради обстоятелството, че производството им е в  сходство с откритите условия.

Опитът в битката с Африканска чума по  свинете и другите, посочени в заповедта заболявания по животните в другите страни,  сочи, че ликвидирането на болестта изисква използване на ограничения с години напред от разнообразни браншове и промишлености, заради което възбраната, наложена със цитираната  заповед, визира законните ползи на производителите за неустановен предстоящ период  от време, а не еднократно, за едно или за няколко събития на фермерските пазари. Това  в допълнение ускорява чувството за непредвидимост от страна на държавната  администрация на фона на липса на аргументация, засягаща мястото на продажба. “, разясняват още организациите.

„ Ограничаването предлагането  на скотски артикули посредством тази заповед сигурно ще аргументи обилни стопански загуби за бизнеса, изключително на законни регистрирани малки  производители, за които реализацията на създадена продукция посредством сходни събития е съществена или в някои случаи единствена опция за пазарна реализация. Подобен тип обосновка, като тази представена от съпътстващия текст на БАБХ, защитаваща интереса единствено на част от бизнеса, е в контраст със заявените  планове на държавното управление да бъдат подпомагани дребните производители “, разясняват още от фермерските пазари.

 

 
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР