9-годишно момиченце е с тежки наранявания, след като се спуснало

...
9-годишно момиченце е с тежки наранявания, след като се спуснало
Коментари Харесай

Дете е с тежка кръвозагуба след спускане по водна пързалка

9-годишно момиченце е с тежки пострадвания, откакто се спуснало по пързалка в аквапарк край Несебър. Детето е със сериозна кръвозагуба и продължава да е под лекарско наблюдаване.

В късния следобяд на вторник то се качило на една от най-високите пързалки в аквапарка, която е с дължина от към 50 метра. Откарано е по неотложност в болничното заведение с пострадвания в региона на гениталиите.

Прокуратурата стартира инспекция на аквапарка.

"Спазени са безусловно всички ограничения за сигурност при спускането освен на това дете, а на всички наши туристи. При всяко едно оборудване има избавител както на входа, по този начин и на изхода им. Дават се указания по какъв начин тъкмо да става спускането по съответната пързалка. В съответния случай момиченцето също е получило инструкции”, това изясни в "Здравей, България” Силвия Гогова, представител на аквапарка.

Конкретната пързалка е от ускорителните и няма ограничаване за възраст, а единствено за растеж.

"Всички условия за втурване по пързалките са на база растеж и те са спазени, добави Гогова. След инспекция и мнението на специалисти за съответното оборудване са написани наставления, с които са повишени условията за нея. Вече могат да се спускат лица над 18 година с растеж над 150 см”, разясни още тя.

Силвия Гогова бе безапелационна, че досега не е имало сходен случай. Очакват се експертизи и здравно мнение.

"Всички уреди подлежат на годишна поддръжка от механически лица на аквапарка, а през летния сезон – на ежедневна. Отделно всяка година имаме и други инспекции. Една от тях е от един от най-големите европейски туроператори. Одиторска инспекция, която касае точно здравословни и безвредни условия на прилагане на съоръжението”, обясни Гогова.

По случая се изрече и ръководителят на Комисията за отбрана на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов.

Той акцентира значимостта от нужните документи за всяко едно такова оборудване:

"Хората от време на време си споделят, че документите не са чак толкоз значими, само че съществуването на механически паспорти на съответните удостоверения за въвеждане в употреба на оборудването, на дневниците които да демонстрират минало ли е то техническа профилактика и какви поправки са осъществявани - това са безусловно нужни реквизити, с цел да може да сме спокойни ".

Освен това Маргаритов уточни, че с цел да предпазим децата си от опасности, би трябвало да четем табелите, в които е разказана информацията за аквапарка и оборудването, въпреки това да наподобява досадно.

По случая с потърпевшото момиченце край Несебър е формирано досъдебно произвеждане за причиняване на междинна телесна щета.

Второ дете също е потърпевшо в аквапарк по родното Черноморие, за което има повдигнато обвиняване.

Българче умря по време на отмора в Турция

Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Гугъл Play и AppStore.

За още настоящи вести от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР