9-годишният Байрям се възстановява бързо след трансплантацията, извършена в края

...
9-годишният Байрям се възстановява бързо след трансплантацията, извършена в края
Коментари Харесай

9-годишният Байрям се възстановява след трансплантацията

9-годишният Байрям се възвръща бързо след трансплантацията, осъществена в края на юни в клиника в немския град Тюбинген, когато баба му Селима му подари бъбрек, съобщи бТВ.
Сагата с детето провокира скандал при започване на годината. То трябваше да замине за Германия още през февруари с обезпечени средства за трансплантацията от Фонда за лекуване на деца. В последния миг обаче от Министерството на здравеопазването не разписаха нужния формуляр за пътуването с претекста, че детето може да бъде оперирано у нас – в болница „ Лозенец “ в София. След публичен напън Байрям въпреки всичко беше утвърден за лекуване в чужбина и отпътува на 27 март за Германия с баба си, която беше донор на бъбрек, и дядо си, който е компаньон.
Детето беше деликатно квалифицирано за трансплантацията и тя беше направена в края на юни. Лекарите успаха да спасят пикочния му мехур. Селима също се възвръща бързо след интервенцията.
Малкият Байрям е към този момент на крайници, храни се обикновено и може да пие вода, колкото желае, което беше и негова фантазия.
На Байрям му предстоят редица контролни прегледи, като лекарите възнамеряват да създадат през идващите два месеца, а по-късно момчето може да се прибере вкъщи.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР