9 доказани в практиката начини за охлаждане на геймърския лаптоп

...
9 доказани в практиката начини за охлаждане на геймърския лаптоп
Коментари Харесай

Компютърът за игри прегрява. Как да се справим?

9 потвърдени в практиката способи за изстудяване на геймърския преносим компютър или настолен районен съд

Безмилостното натоварване на геймърския компютър може да го направи неприветлив – прекомерно парещ и муден (снимка: CC0 Public Domain)

Компютрите прегряват постоянно, изключително геймърските конфигурации, които са подложени на безмилостно натоварване. Проблемът се изостря в летните жеги, в случай че пространствата не са задоволително добре охладени. Но има потвърдени в практиката способи за удържане на температурите в възможни граници.

Основните фактори, които предизвикват прегряване на РС-тата, са: незадоволителна циркулация на въздуха в корпуса, прахуляк и нечистотия в охладителната система, лимитирано пространство в компактния корпус на преносимия компютър. С настъпване на лятото обстановката се утежнява – игралните компютри и преносими компютри са изложени на по-голям риск от прегряване, което от своя страна може да докара до понижена продуктивност, спешно изключване и даже щета на съставни елементи.

Ето по-долу 9 потвърдени метода за справяне с прегряването на геймърски компютри и преносими компютри:

Почистване от прахуляк

Редовното разчистване от прахуляк спомага за поддържане на оптимални условия на изстудяване и защищава съставените елементи на компютъра от прегряване. Препоръчително е да го вършиме на всеки няколко месеца или при нужда, изключително в натоварени интервали и горещо време.

Премахване на капака от компютъра

В някои случаи премахването на горния похлупак на кутията на компютъра може да усъвършенства циркулацията на въздуха вътре. Това решение обаче не е уместно за всички модели компютри и може да докара до звук и струпване на прахуляк.

Увеличаване на оборотите на охлаждащите вентилатори

Можете да увеличите скоростта на вентилатора от BIOS или систематичния програмен продукт, с цел да подобрите охлаждането. Имайте предвид обаче, че такава мярка може да докара до нараснал звук и ускорено изхабяване на вентилаторите.

Добавяне на вентилатори

Инсталирането на спомагателни вентилатори в шасито на компютъра усъвършенства циркулацията на въздуха и понижава температурата на съставените елементи. Като опция можете да ги добавите към предния, задния или страничните панели на кутията.

Използване на стойка за преносим компютър

Стойката за преносим компютър с вентилатори повдига преносимия компютър на избрана височина и обезпечава по-добра вентилация и изстудяване. Тази алтернатива има няколко преимущества. Първо, стойката основава пространство сред преносимия компютър и повърхността, което разрешава по-добра циркулация на въздуха към устройството. Второ, тя е оборудвана с вентилатори, които в допълнение усъвършенстват въздушния поток под преносимия компютър. В допълнение, стойката има пригодим ъгъл на надолнище, което ще ви разреши да зададете по-удобна позиция за работа или игра.

Понижаване на напрежението

В опит да избегнете прегряване, може да понижите напрежението, приложено към процесора. Това понижава потреблението на сила от чипа, което има позитивен резултат върху неговата температура.

Смяна на кутията с по-просторна

Ако е допустимо, можете да надстроите компютъра си, като изберете по-просторна кутия. Това ще обезпечи по-добра циркулация на въздуха и ще ви разреши да инсталирате по-ефективна охладителна система.

Смяна на термопаста

Термопастата е материал, който се слага сред процесора и неговия охлаждащ блок. Когато термопастата загуби свойствата си, топлопроводимостта може да се утежни, което води до повишение на температурата на процесора. Трябва да се сменя от време на време, с цел да се поддържа дейно изстудяване.

Монтиране на климатик

Тази алтернатива има няколко преимущества. Първо, климатикът основава приятна вътрешна среда, в която ще се наслаждавате на игрите без дискомфорт от топлота. Второ, понижавайки околната температура, климатикът способства за понижава на натоварването на охладителната система на настолния районен съд или преносим компютър.

В умозаключение, прегряването на компютъра е проблем, с който можете да се справите сполучливо. Редовното разчистване от прахуляк, комбинирано с другите способи, ще ви помогне да поддържате оптимална температура на вашия компютър, даже в горещо време. А това значи по-стабилна работа, по-дълъг живот на съставените елементи и по-висока продуктивност на система.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР