89-годишният Гено Генов дари ценна семейна реликва – оригинална френска

...
89-годишният Гено Генов дари ценна семейна реликва – оригинална френска
Коментари Харесай

Кметът Даниел Панов награди патриота Гено Генов, помогнал за възстановяването на поругания паметник „Майка България“

89-годишният Гено Генов подари скъпа фамилна светиня – истинска френска пушка „ Шаспо “ от 1867 година с щик.

Именно по модел на достоверното оръжие, употребено от българското опълчение, е възобновена поруганата от вандали фигура на български боец, част от емблематичния монумент „ Майка България “.

Дарената от дядо Гено пушка към този момент се съхранява в Регионалния исторически музей. По истинското оръжие скулпторът Денислав Сираков отля макет на щика, което към този момент е инсталирано на паметника.

В Дома за възрастни хора „ Венета Ботева “ кметът на Велико Търново Даниел Панов връчи на Гено Генов Старопрестолна грамота за национализъм и дарителство. Панов благодари на благодетеля, че с делото си дава образец на цялото общество за откровено родолюбие и социална ангажираност.

Байонети от модела „ Шаспо “ са изключително редки и има доста малко непокътнати в страната, което придава още по-голяма значителност на дарението на дядо Гено. Нека хората следват неговия образец и най-много – да възпитават децата и младежите да пазят културно-историческото ни благосъстояние, разяснява Даниел Панов. Той благодари и на „ Ротари клуб “ за самодейността за възобновяване на поруганата фигура.

Благодарствена грамота Гено Генов получи и от „ Ротари клуб “, дружно със удостоверение за подаяние и азбучник, издадени от Регионалния исторически музей във Велико Търново.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР