86% от гражданите на Европа никога не са опитвали насекоми,

...
86% от гражданите на Европа никога не са опитвали насекоми,
Коментари Харесай

Пържен щурец за обяд, бръмбар на скара за вечеря, моля!

86% от жителите на Европа в никакъв случай не са опитвали инсекти, а 82% към момента нямат подготвеност да се нагостят с тях. Данните са от експресно проучване на Отворения университет на Каталуня в Испания. То е предизвикано от новината, че Европейската комисия е разрешила в храните да се прибавят артикули от два типа инсекти – домашния щурец (под формата на отчасти обезмаслен прах) и ларвата на брашнения бръмбар, известна още и като по-малък брашнен червей (замразена, сушена или стрита), написа " ".

През 2021 година за ястие към този момент бяха разрешени жълтият брашнен червей и мигриращият скакалец. Още 8 инсекти чакат позволение, с цел да влязат в европейската паница, настояват от Брюксел. В документа, даващ зелена светлина за праха от домашния щурец, се показва, че той може да се употребява за

произвеждане на самун, бисквити, крекери, паста,

пица, супи, сосове, заместители на месо, питиета, сходни на бира, шоколадови произведения и други Разрешенията се дават на съответни компании за съответни артикули, за които е подадена молба, след което те се изследват обширно и в случай че се окаже, че дават отговор на условията за сигурност, се вписват в регистъра на новите храни.

Основанията за въвеждането на необикновените за кулинарната процедура на Стария континент естествени типове са свързани с положителните им хранителни качества, лесното им развъждане и най-много с обстоятелството, че при него се отделят доста по-малко нездравословни и замърсяващи излъчвания, в сравнение с при производството на мръвка от телета, прасета и кокошки. Мнозина назовават насекомите храната на бъдещето, която ще избави планетата - както от апетит, по този начин и от климатично заличаване.

Испанското проучване обаче демонстрира, че не просто над 4 от 5 индивида не са подготвени да се гощават с инсекти, а 38% напряко се отвращават от тази опция. 15% означават, че това не е част от тяхната просвета, а 9% се притесняват за здравето си. И въпреки всичко 58% позволяват, че е допустимо един ден да станат нещо всекидневно в менюто и да решат изхранването на увеличаващото се население. Половината от интервюираните са на мнение, че в случай че има повече информация за качествата на “новите храни ”, то потреблението им ще бъде насърчена. Мнозина признават, че биха били по-смели, в случай че насекомите не се сервират в естествената си форма. Така че навлизането на тази нетипична за западния човек процедура надали ще е елементарно. Едно друго немско изследване сподели, че цели 80% от локалните изпитват гадност да ядат инсекти. Учени от 4 университета в Италия, Съединени американски щати, Белгия и Китай пък разкриха, че младите мъже са най-склонни да я преодолеят

да ги опитат, за разлика от дамите

Идеята за щуреца на прахуляк разпали пристрастеностите и мрежата пламна от мнения, като изключително дейни бяха евроскептиците. Според тях Европейска комисия желае принудително да наложи на жителите да се хранят с инсекти или просто ще им ги пробута, без те да знаят.

“Като нямат самун, да ядат инсекти ”, трагично перифразира един от потребителите в мрежата прословутата имитация на Мария-Антоанета – “Като нямат самун, да ядат пасти ”. Наложи се представители на Европейска комисия да изясняват, че нито някой ще задължи някого да хруска крилца и черупки, нито продуктите ще се продават скрито. Наличието на модифицирани инсекти ще бъде ясно указано на етикетите, както и всички вероятни алергени, които те съдържат, оповестиха от институцията на уеб страницата си.

Това обаче не съумя да успокои духовете и възмущението се придвижи на публично политическо равнище. “Как стигнахме дотук? Да би трябвало да ядем щурци, които са от същото семейство като скакалците, откакто Франция се слави като страната на огромната гастрономия ”, обърна се към сътрудниците си френски сенатор. Той съобщи, че кани всички насекомояди да дойдат да се нагостят на ливадата му, а останалите да си сервират по един прекрасен телешки стек.

Унгарският министър на земеделието Ищван Над разкри, че страната му единствена се е противопоставила на решението на Еврокомисията и че унгарците в никакъв случай няма да сложат в чиниите си нещо, което опонира на техните обичаи, а също така си имат задоволително други храни, които да им доставят протеини. Той предложи продуктите, съдържащи щурци и ларви

да бъдат продавани на обособени щандове в целия Европейски Съюз,

с цел да няма никакво комплициране.

На новината реагира и една страна, която няма нищо общо с Европейски Съюз – Катар. Тамошното министерство на опазването на здравето удостовери религиозната възбрана за консумация на инсекти и уточни, че този вид храна не е халал (т.е. не е позволена от Корана).

Макар в Библията да има експлицитна възбрана, се позволява яденето на скакалци. В книгата “Левит ” написа:

“21. Обаче всред всичките пълзящи крилати можете да ядете ония, които, като вървят на четири нозе, имат пищяли над нозете си, с цел да скачат с тях по земята.

22. Измежду тях можете да ядете следните: скакалеца по типовете му, солама по типовете му, харгола по типовете му и акридата по типовете ѝ ”.

Яденето на инсекти може да наподобява като табу за западния свят, само че през дълги интервали на човешката история те са били считани за деликатес. От римските императори до фермерите в Китай пълзящи твари са били нещо всекидневно в менюто. За огромна част от африканското население те и през днешния ден са значимо средство за оцеляване.

След като през юни 2021 година Европейската комисия направи премиера с разрешаването за храна на жълтите брашнени червеи, шефът на екипа за нови храни в генерална дирекция “Здравеопазване и сигурност на храните ” Рафаел Перес се опита да обоснове изгодите от този пробив. Увери, че продуктите, в чийто състав влизат насекомите, минават през строга инспекция, с цел да се потвърди сигурност, като те са подчинени на разпоредбите на Европейски Съюз, регламентиращи етикетирането на алергени. “В нашия свят има обилие от инсекти, които имат високо наличие на белтъци и хранителни свойства, а също така те съставляват едвам 1 % от въглеродния отпечатък на добитъка. Те са идеална опция, улесняваща прекосяването към здравословен метод на хранене ”, съобщи Перес.

Насекомите са ценени като храна първо поради питателните си качества. Освен че са различен източник на протеини (72%), сходни на месото, те доставят на организма още калций, цинк и желязо, а също и витамини В1, В2 и В3. Има и типове, които са много богати на омега-3 и омега-6. Страховете към потреблението им са свързани най-много с опцията да съдържат някои отрови или да бъдат инфектирани с патогени и паразити. Именно поради това се постановат обстойни проучвания, преди избран артикул да бъде пуснат на пазара.

Вторият фактор, чиято роля се счита за основна, е, че развъждането на инсекти е доста по-щадящо за околната среда от отглеждането на животни. Производството на 1 кг протеини от инсекти провокира 100 пъти по-малко излъчвания от това на 1 кг телешко, изисква 200 пъти по-малко вода и 100 пъти по-малко земя. Те са отглеждани във отвесни ферми, хранят се с боклуци, а това, което изхвърлят, може да се употребява като тор, тъй че цикълът на кръговата стопанска система се затваря. Макар и страхливо, в редица европейски страни към този момент се зараждат ферми за инсекти, въпреки за момента тяхната продукция да е по-скоро сурогат на фуража на домашните животни, в сравнение с самите животни. Все повече стартъпи обаче употребяват нови технологии и финансиране по разнообразни стратегии, с цел да създават храна за хора. Сега европейците имат избор и пред ядене от домашни щурци и сочна телешка пържола е ясно какво ще изберат. Но през 2050 година, когато популацията на света стане 9 милиарда души и потребностите от храна се удвоят, е изцяло допустимо да няма избор. Затова колкото по-рано преодолеят отвращението си, толкоз по-добре.


2 милиарда души по света всеки ден хапват 2000 типа - пържени или сушени

Най-големите потребители са в Африка, Азия и Латинска Америка

Поне 2 милиарда души по света ежедневно поставят на масата си близо 2000 разнообразни типа ядливи инсекти. Явлението носи научното наименование ентомофагия. Най-големите потребители на тези неизчерпаеми на брой представители на фауната са в Африка, Азия и Латинска Америка. Там освен че не се гнусят от тях, само че в доста случаи ги считат за огромно лакомство. Ето и кои са най-похапваните по света инсекти.

Скакалци - Мексико

В щата Оаксака

дребни скакалци се пържат и се сервират с тортила от царевица

Подправят се със зелен лимон и пипер. Те са главен детайл от кухнята в мексиканския юг. Опитвалите ги настояват, че имат усет на пушен бекон.

Щурци - Тайланд

Щурците, приготвени по най-различни предписания, са нормална панорама на сергиите навън в Тайланд. Уличните продавачи ги пържат в дълбоки тигани и ги подправят с пипер и сосове. Най-добре е да се употребяват със студена бира.

Скорпиони - Китай

Хапването на инсекти е вековна традиция в Китай. Все още мърдащите скорпиони (които в действителност са паякообразни) са набучени на пръчки и се потапят в горещо олио пред очите на клиента.

Червеи мопане - Зимбабве

Тлъстата гъсеница носи името си от дървото мопане и е типична за кухнята на Източна Африка. Обикновено се почистват от вътрешностите и се оставят да изсъхнат на слънце. След това могат да се ядат като чипс или да бъдат сготвени.

Мравки - Бразилия

Често пъти са част от гарнитурите и заради дребния си размер може да не бъдат видяни. Най-вкусни са, когато се сервирани пържени или сотирани. В региона на Сао Паулу ги пекат и поливат с шоколад.

Яйца от мухи - Мексико

Яйцата на мухите (ахуатле), откривани върху растения във водните басейни на Централна Америка, се събират и сушат на слънце, преди да бъдат употребявани в ястия с птичи яйца или в пикантни пайове с доста люти чушки.

Ларви вичети - Австралия

Те са същинско лакомство за туземците.

Приличат на червеи, само че имат усет на бадеми

Печени, могат да заменят пилето. Местните знаят, че би трябвало да заобикалят главата. Ако не е добре убит, отмъстителният червей може да нарани червата.

Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР