85-милионна Турция отбелязва свещения месец за мюсюлманите Рамазан, наричан още

...
85-милионна Турция отбелязва свещения месец за мюсюлманите Рамазан, наричан още
Коментари Харесай

Започна Рамазанът в Турция, а страната се готви за избори

85-милионна Турция отбелязва свещения месец за мюсюлманите Рамазан, именуван още оруч. Снощи във всички джамии на страната, отпред с " Ая София " и " Султан Ахмед " (Синята джамия), се отслужи първият намаз на свещения месец.

На разсъмване през днешния ден милиони турци станаха от сън, с цел да седнат на трапезата за първата обичайната мюсюлманска закуска - сахур, с която стартира обичайният обред на месеца на постите.
-->
Оручът продължава до залез слънце. През целия ден спазващите го се въздържат от вдишване на храна и течности. След залез слънце топовен салют и апел на ходжата от джамията афишира края на оруча за деня и приканва правоверните мюсюлмани на първата рамазанска вечеря, наречена ифтар.

Ифтарът е традицията на Рамазана. Трапезата се отрупва с редица обичайни вкусотии - наложително се сервира чорба, фурми, маслини, погача, пастърма, постни и месни ястия, десерти, чай и кафе. На ифтара се събират фамилии, близки, другари, сътрудници. Ифтарът стартира с чаша вода и фурми.

След това се посещава джамията, където се отслужва теравих намазъ. Единствено в този молитвен обред вземат участие дами. По принцип във всекидневния намаз, който се прави пет пъти дневно, вземат участие единствено мъже.

Телевизионните канали оферират многочислени религиозни стратегии. Освен религиозни, през Рамазана се провеждат обществени и културни прояви, както и развлекателни стратегии, които не престават до късно през нощта.

Общественият превоз в мегаполиса Истанбул (метрото, метробусите, влакът Мармарай, автобусите) през месеца на оруча ще се движат до 2 ч. след среднощ, оповестиха от огромната община на Истанбул.

По време на Рамазана държавните институции, общините, предприятията и компаниите трансформират графика на работното време, с цел да улесняват напредването на хората, които съблюдават ритуала за вечерята ифтар. Супермаркетите ще работят с удължено работно време.  

Месецът Рамазан тази година ще продължи 29 дни, а не 30, както е всекидневно. Според изчисленията на Висшия съвет по религиозните въпроси (Диянет) полумесецът Шаввал ще се види вечерта на 29-ия ден, заради което ще се смята за завършек на оруча. На идващия ден - 21 април, ще стартира 3-дневният празник Рамазан байрам. Нарича се още Шекер байрам (празник на бонбоните) тъй като на него се сервират сладки вкусотии.

Обикновено Рамазанът се свързва с постенето през целия месец, само че той е доста повече от това. Всъщност има за цел да приучи мюсюлманите към нематериалност, самообладание, примирение. Значението на оруча е шерване, съчувствие и състрадание към страдащите и нуждаещи се от помощ хора, където и да са те.

В исляма Рамазан е най-благодатният от месеците на годината, заради което го назовават " Султанът на 11 месеца " и се чака постоянно с неспокойствие от правоверните, тъй като е един от петте съществени стълба на исляма.

През месеца оруч джамиите са отворени през цялата нощ. Отвън са украсени със светещи гирлянди с надписи “Добре пристигнал Рамазан ”.

Тазгодишният месец Рамазан е на фона на разрушителните трусове в Южна Турция, жертвите от които надвишиха 50 хиляди души по последни данни. В тази връзка мотото е “Рамазан и взаимност ".

Даренията, които по традиция се вършат през Рамазана, наречени " фитре " и " зекят ", този път ще бъдат импортирани за потърпевшите от земетресенията окръзи.

Определената от Диянета минимална сума на дарението за обособен човек (фитре) е в размер на 70 турски лири (6,60 лева.), които ще бъдат дарени на засегнатите от земетресенията хора.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган ще направи първия ифтар на Рамазана довечера, дружно с потърпевши от земетресенията хора в Кахраманмараш. В телевизионно предаване онлайн нощес той разгласи, че по случай Рамазана, пенсиите ще бъдат нараснали с 36 %, т.е.размерът на минималната пенсия от 5500 турски лири (518 лева.) ще се увеличи на 7500 турски лири (706 лева.).

Общините, гражданските организации, компании, сдружения приготвят конвои с артикули, които ще доставят в потърпевшите от земетресенията окръзи.

Работодатели, компании, сдружения, организации, разнообразни обществени групи провеждат ифтари. Представители на немюсюлманските общности също се канят на тях.

Политическите водачи дават ифтари, на които насочат послания освен към електората, само че и към към обществото. Те употребяват традицията за консолидиране на електората, насочат апели за преустановяване на стълкновенията, за взаимност, разговор и съгласие. Посещават фамилии и хора, които са в затруднено състояние и споделят с тях ифтара.

От друга страна обаче галопиращата инфлация, безработицата, повишението на цените и на живота затрудняват покупателните качества на доста пластове от обществото за рамазанската софра. " Парите не стигат ", подчертава опозиционният ефирен канал " Сьозджю ".

Анализатори показват, че Рамазанът се чака да премине под знака на идните на 14 май избори за парламент и президент, защото в границите на месеца ще стартира и предизборната акция.

Според централната изборна комисия предизборната акция за президентските избори ще стартира на 31 март т.г. и ще завърши на 13 май в 18 часа (местно време).

А в случай че има втори кръг на президентските избори, акцията ще стартира на 15 май и ще завърши на 27 май. Вотът ще бъде на 28 май.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР