85-милионна Турция днес отдава почит на основателя на турската република

...
85-милионна Турция днес отдава почит на основателя на турската република
Коментари Харесай

Турция отдава почит на Ататюрк по повод 85-ата годишнина от кончината му

85-милионна Турция през днешния ден отдава респект на създателя на турската република Мустафа Кемал Ататюрк във връзка 85-ата годишнина от неговата кончина, предава Българска телеграфна агенция.

Тази заран тъкмо в 9:05 часа (8:05 ч. българско време) зазвучаха сирени в цялата страна. Турските жители застанаха в почетно безмълвие за минута, транспортните средства стопираха.

На този ден през 1938 година, тъкмо в 9:05 часа, на 57-годишна възраст умира създателят на турската република и неин пръв президент Мустафа Кемал Ататюрк в двореца Долмабахче на брега на Босфора.

Гражданите, придвижващи се в столицата Анкара, резервираха минута безмълвие в 09:05 ч. На най-оживените улици и площади в града животът спря за една минута в символ на респект към Ататюрк. Повечето водачи слизаха от колите си, някои водачи натискаха клаксоните на колите си.

Много поданици на града са плакали по това време, описват пред Българска телеграфна агенция очевидци, пътували в рейсове на градския превоз, които са спрели по това време.

Президентът Реджеп Тайип Ердоган държа тирада на възпоменателната гала, в която означи историческото значение на делото на Ататюрк.

Огромен брой жители през целия ден през днешния ден се стичат към мавзолея на Ататюрк Анъткабир в центъра на турската столица.

Много хора са облечени в черно. Децата в учебните заведения и в детските градини също през днешния ден би трябвало да са облечени в черно.

В турската столица са издигнати големи знамена и плакати с облика на Ататюрк. На доста основни булеварди на видеостени се излъчват къси филмчета за създателя на турската република.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР