85-годишният Деян Еничеров от Панагюрище е превърнал бащината си къща

...
85-годишният Деян Еничеров от Панагюрище е превърнал бащината си къща
Коментари Харесай

Този пенсиониран учител по история направи нещо уникално с бащината си къща

85-годишният Деян Еничеров от Панагюрище е трансформирал бащината си къща в същински етнографски музей. Той е пенсиониран преподавател по история, който от обич към родния край към този момент 30 години сглобява късчета от предишното на своя край, написа bTV.
Старият преподавател ревностно пази подредбата на стаята, в която е отгледан. Там трикраките столчета и масичката са отпреди 100 години.

В прилежащото помещение бил мутафчийският завод. Там майката на дядо Деян правела прежда и облекла от козя четина.

В домашния етнографски музей на дядо Деян идват доста гости. Той ги посреща и на всеки изяснява по какъв начин са живели българите преди. „ Пари не взимам от никого”, споделя дядо Деян.



Старият преподавател е печален, когато вижда по какъв начин днешните деца се отдалечават от корените си и нямат връзка със земята. За да им покаже по какъв начин са живели българите преди 70 години, дядо Деян е изработил

Съпругата му Гана Еничерова означи, че прави сбирката с вярата, че някой ще я продължи и българщината ще се резервира.

Днес на посещаване при остарелия преподавател са двама негови възпитаници. Единият е приключил учебно заведение преди 44 години и също е станал преподавател по история, в този момент води своите възпитаници.



„ Аз пристигам постоянно тук. Водя и други възпитаници. Сбирката им харесва. Той беседва с тях, както с Вас – по този начин увлекателно. Приятно му е. Децата научават доста за историята на родния край”, споделя учителят Петър Терзиев.

„ Аз жаля за цялата страна, само че идва отсам обичта – от родния дом”, уточни дядо Деян.

Той желае да подари сбирката си, с цел да бъде непокътната след гибелта му. Старият преподавател чака общината да се заинтригува и да избави мъчно събираните и опазени от него експонати.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР