83,5 процента от хората с увреждания у нас са с

...
83,5 процента от хората с увреждания у нас са с
Коментари Харесай

Близо 84% от хората с увреждания са с доходи под прага на бедността

83,5 % от хората с увреждания у нас са с приходи под линията на бедност или под 321 лв. на месец. 75 на 100 от тези хора имат трудов стаж, а всеки трети от тях не може да покрива разходите си за животоподдържащи медикаменти, оповестиха организации, представляващи хората с увреждания, в навечерието на националния им митинг.

Недоволството е ориентирано против стандарта на живот, който се дава на инвалидите у нас, а демонстрацията му ще се състои в сряда пред постройката на Министерския съвет в столицата.
Само от провинцията организациите чакат към 90 рейса с общо над 2000 души.

Васил Долапчиев от Съюза на слепите у нас открои две групи проблеми. Първата е обвързвана с здравната експертиза. Във типа, в който е пусната наредбата за публично разискване, първият по-малък проблем е, че България по днешния стандарт имаме друго отнасяне по отношение на водещи в здравно отношение западноевропейски страни като Германия, сподели той. " Човек, който в България за избран тип болести се прави оценка с 60 % степен на увреждане, в Германия се прави оценка на 80-85 на 100. Примери в тази посока ТЕЛК имат, защото дори и български жители получават освидетелстване пред медицински институции в Западна Европа и идват тук с ТЕЛК-ове, които получават по-ниска степен на увреждане ", сподели той.

По думите му в пуснатата за публично разискване разпоредба има по-голям проблем, който касае 350 000 души със срочен ТЕЛК. " Вторият, големият проблем, от който ще бъдат пострадали към 350 000 души на срочен ТЕЛК, е, че от тях към 80 на 100 имат второ и трето заболяване. Давам като пример диабета, който е камшик за зрението. Един човек с тежка форма на диабет е съдбоносен да бъде кьорав. Кое ще му бъде водещо заболяване? Слепотата или тежкият диабет? Това, което се планува, е да удари 80 на 100 от хората на срочен ТЕЛК, защото до три години ще ги прекарат през ТЕЛК, ще им лишават второто и третото заболяване и 35-40 % от тях напълно ще изпаднат от системата, което по данни на ТЕЛК е сред 80 000 и 100 000 души - човешки ориси. Тоест те ще станат със степен на увреждане под 50 на 100 и ще излязат от категорията на хората с трайни увреждания и ще изгубят права и помощи. За останалите в системата ще има понижения - от първа във втора група и от втора трета, по-долна категория. Там също става дума за над 100 000 индивида ", сподели Долапчиев. 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР